Preview

Agrarian Economics

Advanced search

Problems in the identification of juice products and ways to solve them

https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-7-22-29

Abstract

Approaches to the identification of juice products are analysed, the relevance of the development of a system of authenticity of juices, including for the purpose of confirming compliance with the requirements of TR TS 023/2011, is substantiated. The results of research of one of the possible markers of juice authenticity – the content of oxygen isotope 18O in the water component of the product are presented. The ways of solution of juices authenticity assessment are proposed, allowing to improve the quality and safety of juice products.

About the Authors

A. Meleshchenya
Scientific-Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus
Russian Federation

Meleshchenya Alexey Viktorovich – General Director, Candidate of Economic Sciences, Аssociate Professor.

Minsk



N. Komarova
Scientific-Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus
Russian Federation

Komarova Natalia Viktorovna – Deputy General Director of Scientific and Standardization, Candidate of Technical Sciences, Аssociate Professor.

Minsk



K. Ryabova
Scientific-Practical Centre for Foodstuffs of the National Academy of Sciences of Belarus
Russian Federation

Ryabova Kristina Svyatoslavna – Head of the Republican Control and Testing Complex for Food Quality and Safety, Candidate of Technical Sciences\30-42.

Minsk



References

1. Продажа отдельных пищевых продуктов и напитков организациями торговли Республики Беларусь [Электронный ресурс] // Национальный статистический комитет Республики Беларусь. – Режим доступа: https://www.belstat.gov.by/ofitsialnaya-statistika/realny-sector-ekonomiki/vnytrennia-torgovlya/roznichnaya-torgovlya/operativnye-dannye_13/prodazha-otdelnyh-prodovolstvennyh-tovarov. – Дата доступа: 13.05.2024.

2. Технический регламент на соковую продукцию из фруктов и овощей: ТР ТС 023/2011. – Введ. 01.07.2013. – Минск: БелГИСС, 2012. – 32 с.

3. Единый стандарт на фруктовые соки и нектары: CODEX STAN 247-2005. – Введ. 2005. – 23 с. (Единый международный стандарт Комиссии Кодекс Алиментариус на фруктовые соки и нектары).

4. Продукция соковая. Идентификация. Общие положения: ГОСТ 34460-2018. – Введ. 01.11.2019. – Минск: БелГИСС, 2019. – 12 с.

5. Колеснов, А. Ю. Оценка подлинности как основная составляющая системы защиты потребительского рынка соков / А. Ю. Колеснов // Методы оценки соответствия. – 2009. – № 5. – С. 38–42.

6. Иванова, Н. Н. Об опыте бизнес-сообщества по выявлению и прекращению обращения на рынке соковой продукции, не соответствующей требованиям законодательства / Н. Н. Иванова, Л. М. Хомич // Анализ риска здоровью. – 2018. – № 4. – С. 128–131. https://doi:10.21668/health.risk/2018.4.15.

7. Соки и соковая продукция. Идентификация. Определение стабильных изотопов кислорода методом масс-спектрометрии: ГОСТ 31718-2012. – Введ. 01.01.2015. – Минск, 2014. – 18 с.

8. Зякун, А. М. Теоретические основы изотопной масс-спектрометрии в биологии: учеб. пособие / А. М. Зякун; Пущин. гос. ун-т. – Пущино: Фотон-век, 2010. – 224 с.

9. Применения метода изотопной масс-спектрометрии для идентификации пищевой продукции / А. Л. Панасюк [и др.] // Актуальные вопросы индустрии напитков: сб. тр. – М., 2018. – С. 111–115.

10. Исследование подлинности соков и соковой продукции методом масс-спектрометрии стабильных изотопов кислорода 18О /16О / А. Ю. Колеснов [и др.] // Пиво и напитки. – 2012. – № 5. – С. 54–60.


Review

For citations:


Meleshchenya A., Komarova N., Ryabova K. Problems in the identification of juice products and ways to solve them. Agrarian Economics. 2024;(7):22-29. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-7-22-29

Views: 125


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)