Preview

Agrarian Economics

Advanced search

State sanitary supervision in the system of control and management of quality and food safety

https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-7-43-49

Abstract

Analysis of the results of state sanitary supervision in the field of food safety, including different indicators are carried out. Reflected the dynamics of not allowed for sale and withdrawn from circulation products reflected. The main directions of the system of management of quality and food safety of the country’s sanitary and epidemiological control service are outlined. The priority directions for the development of the national food safety control system have been identified and systematized.

About the Author

I. Dalakishvili
Republican Center for Hygiene, Epidemiology and Public Health
Belarus

Dalakishvili Iryna Aleksandrovna – Head of the Food Hygiene Section of the Hygiene Department, Hygienist of the Highest Qualification Category.

Minsk



References

1. Об утверждении Концепции национальной безопасности Республики Беларусь [Электронный ресурс]: Указ Президента Респ. Беларусь, 9 нояб. 2010 г., № 575 // Национальный правовой Интернет-портал Республики Беларусь. – Режим доступа: https://pravo.by/document/?guid=2012&oldDoc=2010-276/2010-276(005-026).pdf&oldDocPage=1. – Дата доступа: 02.05.2024.

2. О Доктрине национальной продовольственной безопасности Республики Беларусь до 2030 года [Электронный ресурс]: постановление Совета Министров Респ. Беларусь, 15 дек. 2017 г., № 962 // Национальный правовой Интернет-портал Республики Беларусь. – Режим доступа: https://pravo.by/document/?guid=12551&p0=C21700962&p1=1&p5=0. – Дата доступа: 02.05.2024.

3. Методология оценки рисков здоровью населения при воздействии химических, физических и биологических факторов для определения показателей безопасности продукции (товаров) / Евраз. экон. комис., Федер. науч. центр мед.-профилакт. технологий упр. рисками здоровью населения [и др.]. – М.: Юманите медиа, 2014. – 120 с.

4. Принципы и методические указания для национальных систем контроля пищевых продуктов: CAC/GL 82-2013 [Электронный ресурс] // FAO. – Режим доступа: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/committees/committee-detail/related-standards/ru/?committee=CCFICS. – Дата доступа: 02.05.2024


Review

For citations:


Dalakishvili I. State sanitary supervision in the system of control and management of quality and food safety. Agrarian Economics. 2024;(7):43-49. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-7-43-49

Views: 137


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)