Technical regulations and standards as the basis of safety and quality of domestic food
https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-7-4-13
Abstract
The article contains the trends and directions of technical regulation development, standardization, conformity assessment, accreditation and control (supervision) the safety and quality of food products on the market of the Republic of Belarus. The features and priorities of the current stage of work to improve quality in the country and industries are outlined.
About the Author
A. MarhunovaBelarus
Marhunova Alena Mikhailauna – Chairman, Candidate of Technical Sciences, Associate Professor.
Minsk
References
1. Технические регламенты, вступившие в силу [Электронный ресурс] // Евразийская экономическая комиссия. – Режим доступа: https://eec.eaeunion.org/comission/department/deptexreg/tr/TRVsily.php. – Дата доступа: 13.06.2024.
2. Стратегия развития стандартизации Республики Беларусь до 2030 года (с дополнениями от 11.10.2022 г.) [Электронный ресурс] // Госстандарт. – Режим доступа: https://gosstandart.gov.by/standardization. – Дата доступа: 13.06.2024.
3. Реестр «Натуральный продукт. Республика Беларусь» [Электронный ресурс] // КАЧЕСТВО.БЕЛ. – Режим доступа: https://bio.gskp.by. – Дата доступа: 13.06.2024.
4. Реестр производителей органической продукции [Электронный ресурс] // КАЧЕСТВО.БЕЛ. – Режим доступа: https://organic.gskp.by. – Дата доступа: 13.06.2024.
5. О Государственном знаке качества [Электронный ресурс]: Указ Президента Респ. Беларусь, 18 янв. 2024 г., № 21 // Национальный правовой Интернетпортал Республики Беларусь. – Режим доступа: https://pravo.by/document/?guid=12551&p0=P32400021. – Дата доступа: 13.06.2024.
6. О порядке присвоения Государственного знака качества [Электронный ресурс]: постановление Совета Министров Респ. Беларусь, 29 марта 2024 г., № 224 // Национальный правовой Интернетпортал Республики Беларусь. – Режим доступа: https://pravo.by/document/?guid=3961&p0=C22400224. – Дата доступа: 13.06.2024.
Review
For citations:
Marhunova A. Technical regulations and standards as the basis of safety and quality of domestic food. Agrarian Economics. 2024;(7):4-13. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-7-4-13