System analysis and evaluation of the functioning of the fruit and vegetable subcomplex in the Republic of Belarus
https://doi.org/10.29235/1818-9806-2022-11-78-88
Abstract
One of the most important tasks facing the agroindustrial complex of Belarus is to increase the production of vegetables, fruits and berries in order to provide the population with high-quality fruits and vegetables, increase export potential, and increase the efficiency of processing industries. At present, due to the current foreign policy situation and in conditions exacerbated by the consequences of the COVID-19 coronavirus pandemic, this task is becoming increasingly relevant. Discusses the trends in the cultivation of fruits and vegetables in Belarus and proposes measures to increase the production of vegetables, fruits and berries.
About the Author
V. TsvirkovBelarus
Tsvirkov Vladimir V. – Head of the Department of Agricultural Economics and Forestry, Candidate of Agricultural Sciences
Minsk
References
1. Витамины, минералы и клетчатка во фруктах, овощах и ягодах [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://toitumine.ee/ru/kak-pravilno-pitatsya/rekomendatsii-v-oblasti-pitaniya-i-piramidapitaniya/frukty-i-ovoshhi-yagody/vitaminy-v-ovoshhah-i-fruktah. – Дата доступа: 10.09.2022.
2. Сельское хозяйство Республики Беларусь: стат. сб. / Нац. стат. ком.; редкол.: И. В. Медведева [и др.]. – Минск: ИВЦ Нац. стат. ком., 2021. – 179 с.
3. Валовой сбор, урожайность сельскохозяйственных культур (База статистических данных) [Электронный ресурс] / Нац. стат. ком. Респ. Беларусь, Интерактив. информ.-аналит. система распространения офиц. стат. информ. – Режим доступа: http://dataportal.belstat.gov.by/Indicators/Search?code=1063065. – Дата доступа: 10.09.2022.
4. Посевные площади, валовой сбор и урожайность основных сельскохозяйственных культур (База статистических данных) [Электронный ресурс] / Нац. стат. ком. Респ. Беларусь, Интерактив. информ.-аналит. система распространения офиц. стат. информ. – Режим доступа: http://dataportal.belstat.gov.by/Indicators/Preview?key=240589. – Дата доступа: 10.09.2022.
5. Факторы и условия устойчивого и эффективного функционирования крестьянских (фермерских) хозяйств / А. П. Шпак [и др.] // Экономические вопросы развития сельского хозяйства Беларуси: темат. сб. / Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси. – 2019. – № 47. – С. 300–309.
6. Цвирков, В. В. Формирование условий эффективного функционирования крестьянских (фермерских) хозяйств в Республике Беларусь / В. В. Цвирков // Формирование организационноэкономических условий эффективного функционирования АПК: сб. науч. ст. XIV Междунар. науч.-практ. конф., Минск, 26–27 мая 2022 г. / редкол.: Г. И. Гануш [и др.]. – Минск: БГАТУ, 2022. – С. 180–184.
7. Цвирков, В. В. Роль частного сектора на селе в обеспечении населения плодоовощной продукцией / В. В. Цвирков // Актуальные проблемы устойчивого развития сельских территорий и кадрового обеспечения АПК: материалы II Междунар. науч.-практ. конф., Минск, 9–10 июня 2022 г. / редкол.: Н. Н. Романюк [и др.]. – Минск: БГАТУ, 2022. – С. 81–86.
Review
For citations:
Tsvirkov V. System analysis and evaluation of the functioning of the fruit and vegetable subcomplex in the Republic of Belarus. Agrarian Economics. 2022;(11):78-88. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2022-11-78-88