Preview

Agrarian Economics

Advanced search

The mechanism and conditions for the formation of agricultural holdings in the agricultural sector of Belarus

Abstract

The article discusses modern approaches to the creation and development of large integrated companies in the agro-industrial sector, the main factors of competition in the global food market are dumped. The mechanism of creating a holding with state participation in the confectionery industry is presented, the main stages of organizational transformations and the centralization of management functions are identified. A functional model for managing the development of the confectionery grow based on the integration approach, which will create the necessary conditions for activating the industry policy, forming the necessary strategic competencies at the level of the management companies of the holding association, building modern corporate business management models.

About the Author

Andrej Pilipuk
Institute of System Researches in AgroIndustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


References

1. Гусаков, В. Г. Научные основы создания продуктовых компаний / В. Г. Гусаков, М. И. Запольский. - Минск: Беларус. навука, 2012. - 195 с.

2. Гусаков, В. Г. Приоритетные направления повышения эффективности, конкурентоспособности и устойчивости развития аграрной отрасли / В. Г. Гусаков, А. П. Шпак // Вес. Нац. акад. навук Беларусi. Сер. аграр. навук. - 2018. - № 4. - С. 401-409.

3. Бычков, Н. Новое в развитии холдинговых компаний / Н. Бычков // Аграрная экономика. - 2015. - № 3. - С. 19-27.

4. Запольский, М. И. Научные основы интеграционных процессов в АПК Беларуси / М. И. Запольский // Вес. Нац. акад. навук Беларусi. Сер. аграр. навук. - 2015. - № 2. - C. 30-35.

5. Пилипук, А. В. Институциональное пространство кластерной агропродовольственной системы Евразийского экономического союза / А. В. Пилипук, Е. В. Гусаков, Ф. И. Субоч. - Минск: Беларус. навука, 2016. - 265 с.

6. Бельский, В. И. Вопросы развития сельского хозяйства Беларуси в контексте тенденций трансграничного рынка агропродовольственной продукции / В. И. Бельский // Вес. Нац. акад. навук Беларусi. Сер. аграр. навук. - 2017. - № 1. - C. 32-41.

7. Бельский, В. И. Экономический механизм государственного регулирования сельскохозяйственного производства: теория, методология, практика / В. И. Бельский. - Минск: Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси, 2018. - 265 с.

8. Байгот, М. С. Конкурентоспособность сельскохозяйственной продукции Беларуси на внешних рынках: методология оценки и реализация экспортного потенциала / М. С. Байгот // Вес. Нац. акад. навук Беларусi. Сер. аграр. навук. - 2015. - № 2. - C. 19-29.

9. Беларусь и Россия: проблемы и перспективы развития интеграционных процессов в сфере агропромышленного комплекса / В. Гусаков [и др.] // Аграрная экономика. - 2015. - № 3. - С. 2-18.

10. Гусаков, В. Г. Конкурентоустойчивое развитие производства продуктов здорового питания в предприятиях пищевой промышленности Беларуси / В. Г. Гусаков, А. В. Пилипук. - Минск: Беларус. навука, 2018. - 367 с.

11. О некоторых вопросах создания и деятельности холдингов в Республике Беларусь [Электронный ресурс]: Указ Президента Респ. Беларусь, 28 дек. 2009 г., № 660 // КонсультантПлюс. Беларусь / ООО «ЮрСпектр», Нац. центр правовой информ. Респ. Беларусь. - Минск, 2010.


Review

For citations:


Pilipuk A. The mechanism and conditions for the formation of agricultural holdings in the agricultural sector of Belarus. Agrarian Economics. 2020;(8):20-28. (In Russ.)

Views: 291


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)