Preview

Agrarian Economics

Advanced search

Estimation of regulatory requirements for the quality and safety of belarusian dairy products in the context of export diversification

Abstract

The increase in exports of agricultural products is one of the priorities of the State Program for the Development of Agrarian Business in the Republic of Belarus for 2016-2020. Its solution involves studying new markets, expanding the geography of exports of Belarusian agricultural products. The basic methods for estimation the possibility of the export such products from the point of view of compliance with regulatory requirements of a number of countries to the quality and safety indicators of products on the example of dairy products are reflected in this article. The strategic approaches to solving this problem in the conditions of functioning of the Eurasian Economic Union are developed

About the Authors

Petr Rastorgouev
Institute of System Studies in the Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


Aleksandr Kaziuchyts
"Autspan International"
Belarus


References

1. Внешняя торговля Республики Беларусь: стат. сб. / Нац. стат. ком. Респ. Беларусь. - Минск, 2017. - 388 с.

2. Whole milk powder, skimmed milk powder, sweetened whole milk powder and flavored milk powder: GB 54101999. - Date of Implementation: 01.05.2000 (superseded by this standard: GB/T 54101985; GB/T 54111985; GB/T 54121985). - Standardization Administration of the People’s Republic of China, 1999.

3. Молоко сухое. Общие технические условия: СТБ 18582009. - Введ. 01.01.10 (с отменой на территории РБ ГОСТ 449587, ГОСТ 1097087, ГОСТ 2362179). - Минск: Белорус. гос. инт стандартизации и сертификации, 2016. - 38 с.

4. Об утверждении Санитарных норм и правил «Требования к продовольственному сырью и пищевым продуктам», Гигиенического норматива «Показатели безопасности и безвредности для человека продовольственного сырья и пищевых продуктов» и признании утратившими силу некоторых постановлений Министерства здравоохранения Республики Беларусь [Электронный ресурс]: постановление Минва здравоохранения Респ. Беларусь, 21 июня 2013 г., № 52: в ред. от 22 нояб. 2016 г. № 120 // КонсультантПлюс. Беларусь / ООО «ЮрСпектр», Нац. центр правовой информ. Респ. Беларусь. - Минск, 2017.

5. О безопасности пищевой продукции: ТР ТС 021/2011: принят 09.12.2011: вступ. в силу 01.07.2013 / Евраз. экон. комис. - Минск: Белорус. гос. инт стандартизации и сертификации, 2013. - 160 с.

6. О безопасности молока и молочной продукции: ТР ТС 033/2013: принят 09.10.2013: вступ. в силу 01.05.2014 / Евраз. экон.комис. - Минск, Белорус. гос. инт стандартизации и сертификации, 2014. - 100 с.

7. Консервы молочные. Молоко сухое. Технические условия: ГОСТ 336292015. Введ. 01.05.2017. - Минск: Белорус. гос. инт стандартизации и сертификации, 2016. - 12 с.

8. Масло сливочное. Технические условия: ГОСТ 322612013. - Введ. 01.04.2016. - Минск: Белорус. гос. инт стандартизации и сертификации, 2016. - 24 с.

9. Масло из коровьего молока. Общие технические условия: СТБ 18902008. - Введ. 01.07.2009. - Минск: Белорус. гос. инт стандартизации и сертификации, 2017. - 28 с.

10. Milk and Milk Products. Part 5: Natural cow’s butter: ES 1545/2005. - Date of Implementation: 09.03.2005. - Egyptian Organization for Standardization and Quality, 2005. - 10 S.

11. Мелещеня, А. Японский рынок молочных продуктов: регулирование импорта / А. Мелещеня // Аграрная экономика. - 2016. - № 11. - С. 31-37.

12. Масло топленое и жир молочный. Технические условия: ГОСТ 332622013. Введ. 01.04.2016. - Минск: Белорус. гос. инт стандартизации и сертификации, 2016. - 16 с.

13. Сыворотка молочная сухая. Общие технические условия: СТБ 22192017. - Взамен СТБ 22192011; введ. 01.10.2017. Минск: Белорус. гос. инт стандартизации и сертификации, 2017. - 16 с.

14. Консервы молочные. Сливки сухие. Технические условия: ГОСТ 13491985. - Взамен ГОСТ 134958; введ. 01.01.1986. Минск: Белорус. гос. инт стандартизации и сертификации, 2017. - 8 с.

15. Консервы молочные. Молоко сгущенное стерилизованное в банках. Технические условия: ГОСТ 192378. - Взамен ГОСТ 192360; введ. 01.01.1979. - Минск: Белорус. гос. инт стандартизации и сертификации, 2017. - 8 с.


Review

For citations:


Rastorgouev P., Kaziuchyts A. Estimation of regulatory requirements for the quality and safety of belarusian dairy products in the context of export diversification. Agrarian Economics. 2017;(12):22-28. (In Russ.)

Views: 200


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)