Preview

Agrarian Economics

Advanced search

Quality of dairy raw materials as the most important factor of increase of economic efficiency of functioning of a dairy subcomplex

Abstract

In article the analysis of quality of the milk received by the agricultural organizations of the Minsk region is carried out. Dynamics of structure of milk on grades, both across the Minsk region, and on areas is reflected. Grouping calculations for an indicator of specific weight of milk of a grade «extra» in a total amount of sales are made. A comparative assessment of indicators of economic efficiency of production of milk in «Gastellovskoye» and «Nestanovichi-Agro» is given. The reasons of poor quality of milk are established. Requirements to the milk arriving for processing on organoleptic, physical and chemical, microbiological indicators and indicators of safety are stated.

About the Author

Olga Karaban
Belarusian Agrarian Technical University
Belarus


References

1. Качество молока, поступившего на молокоперерабатывающие предприятия Республики Беларусь в январе-декабре 2016 года [Электронный ресурс]. - 2016. - Режим доступа: http://www. dvpn. gov. by/uploads/download/moloko2016. - Дата доступа: 29.06.2017.

2. Молоко коровье. требования при закупках. технические условия: СТБ 1598-2006. - введ. 01.08.06 (с отменой на территории РБ гост 13264-88). - Минск: Белорус. гос. ин-т стандартизации и сертификации, 2006. - 12 с.

3. В Беларуси с 2017 года требования к качеству молока снова ужесточатся. [Электронный ресурс]. - 2017. - Режим доступа: http://www.instmmp.by. - Дата доступа: 27.06.2017.

4. Показатели безопасности молока [Электронный ресурс]. - 2015. - Режим доступа: studopedia.ru/13_46294_pokazateli-bezopasnosti-moloka html. - Дата доступа: 24.08.2017.

5. Расторгуев, П. Качество и безопасность сельскохозяйственной продукции: тенденции и особенности формирования в современных условиях / П. Расторгуев // Аграрная экономика. - 2015. - № 7. - с. 42-48.

6. Курак, А. С. Технологические основы машинного доения и контроль качества молока / А. С. Курак, Н. С. Яковчик, И. В. Брыло. - Минск, Бгату, 2016. - 136 с.

7. Шпак, А. Приоритеты в развитии животноводства и повышение эффективности производства его продукции как сырьевой базы для мясомолочной промышленности / А. Шпак, А. Горбатовский, Д. Шпак // Аграрная экономика. - 2012. - № 1. - с. 58-63.


Review

For citations:


Karaban O. Quality of dairy raw materials as the most important factor of increase of economic efficiency of functioning of a dairy subcomplex. Agrarian Economics. 2017;(10):50-56. (In Russ.)

Views: 258


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)