Management systems of food enterprises on the example of the dairy processing industry: analysis and features of functioning
https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-7-70-78
Abstract
The types of management systems implemented at food enterprises that help ensure the production of high-quality and safe products are analyzed. Using the example of dairy processing industry enterprises, the degree of implementation and certification of a quality management system, a food safety management system based on hazard analysis and critical control points, and a food safety management system was determined. Aspects of the application by enterprises of the requirements of the Halal system when supplying products to the markets of Islamic countries have been studied.
About the Authors
E. ShegidevichBelarus
Shegidevich Ekaterina Dmitrievna – Deputy Director for Quality and Innovation.
Minsk
T. Jemiha
Belarus
Jemiha Tatsiana Pavlovna – Head of Food Innovation Center.
Minsk
References
1. Володина, Н. Л. Процессный подход в системе менеджмента качества / Н. Л. Володина // Организатор производства. – 2017. – Т. 25, № 4. – С. 67–82.
2. О безопасности пищевой продукции: ТР ТС 021/2011: принят 09.12.2011: вступ. в силу 01.07.2013. – Минск: Белорус. гос. ин-т стандартизации и сертификации, 2013. – 242 с.
3. Зуева, Е. В. Система менеджмента безопасности пищевой продукции: FSSC 22000 – новая схема сертификации на основе ISO 22000:2005 / Е. В. Зуева // Техн.-технолог. проблемы сервиса. – 2011. – № 4. – С. 101–106.
4. Реестр Национальной системы аккредитации Республики Беларусь. Раздел «Аккредитованные органы по сертификации» [Электронный ресурс] // Белорусский государственный центр аккредитации. – Режим доступа: https://www.bsca.by/ru/registry-certif/all?Search%5Bt%5D=1. – Дата доступа: 15.05.2024.
5. Сводный перечень документов об оценке соответствия [Электронный ресурс] // Государственный комитет по стандартизации Республики Беларусь. – Режим доступа: https://tsouz.belgiss.by. – Дата доступа: 15.05.2024.
6. Белова, Л. В. О внедрении системы менеджмента безопасности пищевых продуктов в современных условиях / Л. В. Белова, Р. С. Васильев // Здоровье населения и среда обитания. – 2015. – № 6. – C. 10–13.
7. Процесс Сертификации [Электронный ресурс] // World Halal Trust Group. – Режим доступа: https://worldhalaltrust.group/ru/certification-process. – Дата доступа: 15.05.2024.
8. GSO 2055-1:2015 HALAL FOOD – Part 1: General Requirements [Electronic resource] // GCC Standardization Organization. – Mode of access: https://www.gso.org.sa/store/standards/GSO:693304/GSO%2020551:2015. – Date of access: 15.05.2024.
9. MS 1500:2019 Halal food [Electronic resource] // General Requirements Department of Standards Malaysia. – Mode of access: https://mysol.jsm.gov.my. – Date of access: 15.05.2024.
10. OIC/SMIIC 1:2019. General Requirements for Halal Food [Electronic resource] // The Standards and Metrology Institute for Islamic Countries. – Mode of access: https://www.smiic.org/en/project/24. – Date of access: 13.05.2024.
11. Белорусский Центр Стандартизации и Сертификации «Халяль» [Электронный ресурс] // OOO «БелХаляль». – Режим доступа: https://halalbel.by. – Дата доступа: 13.05.2024.
12. Сертификация продукции и услуг на соответствие требованиям стандартов «Халяль» Совета муфтиев России [Электронный ресурс] // Международный центр стандартизации и сертификации «Халяль» при духовном управлении мусульман РФ. – Режим доступа: https://halalcenter.ru. – Дата доступа: 13.05.2024.
Review
For citations:
Shegidevich E., Jemiha T. Management systems of food enterprises on the example of the dairy processing industry: analysis and features of functioning. Agrarian Economics. 2024;(7):70-78. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-7-70-78