Preview

Agrarian Economics

Advanced search

Meat and dairy industry: development and promising food products

https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-7-64-69

Abstract

The trends in the development of the meat and dairy industries are analyzed. Information is provided on global trends in food production and areas for improving technical processes.

About the Authors

E. Stepanova
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Stepanova Elena Anatolievna – Deputy Director for Science, Candidate of Veterinary Scien ces, Associate Professor.

Minsk



E. Bespalova
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Bespalova Ekaterina Vladimirovna – Head of the Industrial Laboratory of Biochemistry, Microbiology and Technological Processes of Milk Processing, Candidate of Technical Sciences.

Minsk



V. Zhudro
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Zhudro Vladimir Mikhailovich – Head of the Economic Research Sector of the Food Innovation Center, Candidate of Economic Sciences.

Minsk



References

1. Жудро, В. М. Методические аспекты формирования микропруденциальных финансовых коммуникаций предприятий мясо-молочной промышленности / В. М. Жудро // Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья: сб. науч. тр. / РУП «Ин-т мясо-молоч. пром-сти»; редкол.: А. В. Мелещеня (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2021. – Вып. 15. – С. 41–47.

2. Гусаков, Г. В. Smart-диагностика конкурентоспособности предприятий мясо-молочной промышленности / Г. В. Гусаков, В. М. Жудро // Роль аграрной науки в устойчивом развитии АПК: сб. науч. тр. по материалам Всерос. науч.-практ. конф. с междунар. участием, Ярославль, 6 апр. 2023 г. / ФГБОУ ВО «Ярослав. ГАУ». – Ярославль: Изд-во ФГБОУ ВО «Ярослав. ГАУ», 2023. – С. 76–82.

3. OECD-FAO Agricultural Outlook [Electronic resource] // OECD iLibrary. – Mode of access: https://www.oecd-ilibrary.org/agriculture-and-food/oecd-fao-agricultural-outlook-2023-2032_08801ab7-en. – Date of access: 02.05.2024.

4. Жудро, В. М. Методологические аспекты конструирования экотроники в мясо-молочном бизнесе / В. М. Жудро, Т. П. Шакель, Л. Т. Ёнчик // Цифровизация процессов управления: стартовые условия и приоритеты: сб. материалов Междунар. науч.-практ. конф., Курск, 21–22 апр. 2022 г. / отв. ред. С. А. Гальченко [и др.] – Курск: Кур. гос. ун-т, 2022. – С. 85–91.

5. Кузьмич, И. П. Правовое обеспечение реализации государственной аграрной политики в контексте устойчивого регионального развития / И. П. Кузьмич // Журн. Белорус. гос. ун-та. Право. – 2021. − № 1. − С. 108−115.

6. В Беларуси за 2023 год произвели сельскохозяйственной продукции более чем на Br33 млрд [Электронный ресурс] // БелТА. – Режим доступа: https://www.belta.by/economics/view/v-belarusiza-2023-god-proizveli-selskohozjajstvennoj-produktsii-bolee-chem-na-br33-mlrd-609952-2024. – Дата доступа: 20.05.2024.

7. Гусаков, Г. В. Страновая диагностика комплементарного развития рынка мясо-молочной продукции Беларуси и России / Г. В. Гусаков, В. М. Жудро, А. А. Шкред // Регион. агросистемы: экономика и социология. – 2024. – № 1. – С. 4–12.

8. Получение и свойства комплексов на основе нанокомпозита хитозан-Ag и антибиотиков цефалоспоринового ряда / А. Н. Красковский [и др.] // Прикладная биохимия и микробиология. – 2022. – Т. 58, № 2. – С. 151–158. https://doi:10.31857/S055510992202012X.

9. Степанова, Е. А. Фармако-токсикологическая характеристика препарата «Метрафарм» / Е. А. Степанова, И. И. Кузьминский, А. В. Лиленко // Эпизоотология. Иммунобиология. Фармакология. Санитария. – 2020. – № 2. – С. 76–81.

10. OECD-FAO Agricultural Outlook 2023-2032 [Electronic resource] // OECD iLibrary. – Mode of access: https://www.oecd-ilibrary.org/agriculture-and-food/world-meat-projections_59158ab5-en. – Date of access: 20.05.2024.

11. Гусаков, Г. Институциональное обоснование инновационной привлекательности предприятий молочной промышленности / Г. Гусаков, Е. Шегидевич, В. Жудро // Аграр. экономика. – 2023. – № 11. – С. 49–56. https://doi.org/10.29235/1818-9806-2023-11-49-56.

12. OECD-FAO Agricultural Outlook [Electronic resource] // OECD iLibrary. – Mode of access: https://www.oecd-ilibrary.org/agriculture-and-food/world-dairy-projections-milk-butter-and-cheese_fbd45f5e-en. – Date of access: 20.05.2024.

13. Устинова, А. В. Состояние и перспективы развития мясной индустрии в области здорового питания / А. В. Устинова // Пищевая пром-сть. – 2010. – № 3. – С. 8–10.

14. Гусаков, Г. В. Теоретическое исследование рыночного потенциала спортивного питания в Республике Беларусь / Г. В. Гусаков, В. М. Жудро // Молочнохоз. вестн. – 2023. – № 3. – С. 175–190. https://doi.org/10.52231/2225-4269_2023_3_175.

15. Анцэлевіч, А. Давайце есці па-новаму! / А. Анцэлевiч // Звязда. – 2023. – 23 жн. – С. 1, 5.

16. Эффективные инновационные решения в развитии упаковочных систем для пищевых продуктов / Р. В. Крюк [и др.] // Вестн. КрасГАУ. – 2022. – № 4. – С. 181–187.


Review

For citations:


Stepanova E., Bespalova E., Zhudro V. Meat and dairy industry: development and promising food products. Agrarian Economics. 2024;(7):64-69. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-7-64-69

Views: 129


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)