Preview

Agrarian Economics

Advanced search

Methodology for assessing the competitiveness of production based on the resource approach: the level of agricultural organizations and administrative regions

https://doi.org/10.29235/1818-9806-2023-1-27-37

Abstract

Theoretical provisions of the category “competitiveness” in relation to business entities are considered. An algorithm and methodology for assessing the competitiveness of production in the crop and livestock sectors have been developed, approbation has been carried out according to the data of agricultural organizations in the Vitebsk region.
The analysis of the effectiveness of the use of the resource potential of the subjects of the agrarian sector, the identification of reserves for successful functioning and competitive advantages are aimed at creating conditions for the maximum realization of favorable opportunities for the development of agricultural organizations and regional food subcomplexes.

About the Authors

A. Gorbatovskij
Institute of System Researches in the Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Gorbatovskij Alexander Viktorovich – Head of the Sector of Industries Economics

Minsk



O. Gorbatovskaya
Institute of System Researches in the Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Gorbatovskaya Oksana Nikolaevna – Head of the Sector of Management and Digitalization, Candidate of Economic Sciences, Associate Professor

Minsk



M. Timoshenko
Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus on Animal Husbandry
Belarus

Timoshenko Maryna Vladimirovna – Leading Researcher of the Laboratory of Milk and Beef Production Intensive Technologies Development, Candidate of Economic Sciences

Zhodino



References

1. Горбатовская, О. Теоретико-методологические основы конкурентоспособности аграрного производства: региональный аспект / О. Горбатовская, А. Горбатовский // Аграр. экономика. – 2022. – № 10. – С. 15–34.

2. Котлер, Ф. Маркетинг. Менеджмент / Ф. Котлер. – СПб.: Питер Ком, 1999. – 896 с.

3. Куликов, Г. Факторы мирохозяйственной конкурентоспособности японской экономики / Г. Куликов // Рос. экон. журн. – 1998. – № 1. – С. 77–81.

4. О Государственной программе «Аграрный бизнес» на 2021–2025 годы [Электронный ресурс]: постановление Совета Министров Респ. Беларусь, 1 февр. 2021 г., № 59 // Национальный правовой Интернет-портал Республики Беларусь. – Режим доступа: https://pravo.by/document/?guid=3871&p0=C22100059. – Дата доступа: 16.12.2022.

5. О развитии агропромышленного комплекса Витебской области [Электронный ресурс]: Указ Президента Респ. Беларусь, 25 февр. 2020 г., № 70 // Национальный правовой Интернет-портал Республики Беларусь. – Режим доступа: https://pravo.by/document/?guid=3961&p0=P32000070. – Дата доступа: 14.02.2022.

6. Портер, М. Конкуренция: учеб. пособие: пер. с англ. / М. Портер. – М.: Вильямс, 2003. – 496 с.

7. Фатхутдинов, Р. А. Конкурентоспособность организаций в условиях кризиса: экономика, маркетинг, менеджмент / Р. А. Фатхутдинов. – М.: Маркетинг, 2002. – 892 с.

8. Шимановский, С. Конкурентоспособность предприятий: методика оценки и результаты / С. Шимановский, Г. Яшева // Финансы. Учет. Аудит. – 2000. – № 4. – С. 17–20.


Review

For citations:


Gorbatovskij A., Gorbatovskaya O., Timoshenko M. Methodology for assessing the competitiveness of production based on the resource approach: the level of agricultural organizations and administrative regions. Agrarian Economics. 2023;(1):27-37. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2023-1-27-37

Views: 212


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)