Livestock products in Belarus: per capita production
https://doi.org/10.29235/1818-9806-202-2-7-90-96
Abstract
The article is addressing the dynamics of livestock numbers in public and private agricultural farms and enterprises of Belarus over the years from 1941 to 2021. It is remarked that over a 50-year period the number of pigs increased twice, that of beef cattle increased more than twice, dairy cows – by 1,2 times, goats – by 1,07 times. Over the same period, sheep and horse numbers declined 6,3- and 5,4-fold respectively. Starting from 1991 and up until 2021, the numbers of dairy cows, pigs, sheep and horses declined significantly (37, 43, 78 and 84,3 % respectively).
In 2020, as against 1990, the live weight of cattle and poultry made 100,1 % and 108,8 % in carcass weight; milk production made 104,1 %. Per capita production of meat, milk and eggs was respectively 21 kg, 99 kg and 15 pieces more than in previous years. Increased per capita production of the basic animal products not only guarantees food safety in the country, but it also provides with export possibilities inviting the inflow of foreign currencies.
About the Authors
A. TsarenokBelarus
Tsarenok Alexander Alexandrovich – Head of the Laboratory of Environmentally Safe Animal Production under Technogenic Contamination Conditions, Candidate of Agricultural Sciences
Gomel
A. Karpenko
Belarus
Karpenko Alexei Fyodorovich – Leading Researcher of the Laboratory of Environmentally Safe Animal Production under Technogenic Contamination Conditions, Doctor of Agricultural Sciences, Associate Professor
Gomel
References
1. Гусаков, В. Как обеспечить устойчивость, конкурентность и эффективность национального АПК / В. Гусаков // Аграр. экономика. – 2020. – № 2. – С. 3–11.
2. Гусаков, В. Нормативные показатели производственно-экономической деятельности для обеспечения конкурентоспособности сельского хозяйства / В. Гусаков, В. Бельский, А. Попков // Аграр. экономика. – 2007. – № 10. – С. 10–13.
3. Карпенко, А. Ф. Потребности населения Беларуси в энергии и продуктах животного происхождения / А. Ф. Карпенко, Е. В. Дубежинский // Животноводство и ветеринар. медицина. – 2014. – № 4 (15). – С. 25–29.
4. Аналитические записки о выполнении Государственной программы развития аграрного бизнеса в Республике Беларусь на 2016–2020 годы за 2016–2020 годы [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.mshp.gov.by/programms/ca5bed93374821f3.html. – Дата доступа: 23.03.2022.
5. Сельское хозяйство Республики Беларусь: стат. сб. / Нац. стат. ком. Респ. Беларусь. –Минск, 2021. – С. 50–100.
6. Справочник нормативов трудовых и материальных затрат для ведения сельскохозяйственного производства / Нац. акад. наук Беларуси; Ин-т экономики – Центр аграр. экономики; под ред. В. Г. Гусакова; сост. Я. Н. Бречко, М. Е. Суманов. – Минск: Белорус. наука, 2006. – С. 561–562.
7. Зеньков, А. С. Тайны молока / А. С. Зеньков. – Минск: Ураджай, 1987. – 207 с.
Review
For citations:
Tsarenok A., Karpenko A. Livestock products in Belarus: per capita production. Agrarian Economics. 2022;(7):90-96. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-202-2-7-90-96