Preview

Agrarian Economics

Advanced search

The mechanism for optimizing the import of agri-food products in the context of the development of regional integration

Abstract

The article sets out methodological approaches to reducing the consumption of imported resources both by saving them and by diversifying the agricultural economy, when, all things being equal, above all, with equal efficiency, development priority should be given to industries and industries with the lowest import consumption. At the same time, the main indicators of food independence are the specific gravity of domestic production in consumption, the provision of production resources (feed, machinery, mineral fertilizers, herbicides, etc.), the indicator of the share of imports in consumption is also important.

About the Author

Ekaterina Makutsenya
The Institute of System Researches in the Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


References

1. Байгот, М. С. Конкурентоспособность сельскохозяйственной продукции Беларуси на внешних рынках: методология оценки и реализация экспортного потенциала / М. С. Байгот. - Вес. Нац. акад. навук Беларусi. Сер. аграр. навук. - 2015. - № 2. - С. 19-29

2. Гусаков, В. Г. Аграрная экономика: термины и понятия: энцикл. справ. / В. Г. Гусаков, Е. И. Дереза. - Минск: Белорус. наука, 2008. - 576 с.

3. Запольский, М. Экономический инструментарий рыночного регулирования внешнеторговых отношений в агропродовольственной сфере // М. Запольский, Е. Макуценя // Аграрная экономика. - 2019. - № 10. - С. 31-40.

4. Карпович, Н. Методические подходы определения перечня чувствительных к импорту сельскохозяйственных товаров Беларуси / Н. Карпович, Е. Макуценя // Аграрная экономика. - 2016. - № 5. - С. 27-33.

5. Макуценя, Е. Развитие внешней торговли продукцией АПК Беларуси и оценка ее эффективности / Е. Макуценя // Аграрная экономика. - 2019. - № 4. - С. 25-32.

6. Макуценя, Е. П. Теоретические подходы совершенствования внешнеторговых отношений в агропродовольственной сфере в контексте усиления конкуренции на мировом рынке / Е. П. Макуценя, М. И. Запольский // Вес. Нац. акад. навук Беларусi. Сер. аграр. навук. - Т. 57. - 2019. - № 4. - С. 391-405.

7. О Государственной программе развития аграрного бизнеса в Республике Беларусь на 2016-2020 годы и внесении изменений в постановление Совета Министров Республики Беларусь от 16 июня 2014 г. № 585: постановление Совета Министров Респ. Беларусь, 11 марта 2016 г., № 196 // Национальный правовой Интернет-портал Республики Беларусь [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www.pravo.by/document/?guid=3871&p0=C21600196. - Дата доступа: 05.05.2020.

8. Пилипук, А. В. Конкурентоспособность предприятий пищевой промышленности Беларуси в условиях Евразийского экономического союза / А. В. Пилипук; под ред. В. Г. Гусакова. - Минск: Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси, 2018. - 237 с.


Review

For citations:


Makutsenya E. The mechanism for optimizing the import of agri-food products in the context of the development of regional integration. Agrarian Economics. 2020;(9):26-33. (In Russ.)

Views: 216


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)