Preview

Agrarian Economics

Advanced search

Cost-effectiveness and quality of tubers in the cultivation of potatoes to obtain an organic food product

Abstract

The results of studies on the economic efficiency of growing potatoes on the principles of organic farming, as well as the biochemical parameters of the tubers of this crop are presented. The maximum levels of profit and profitability were provided in the version with the use of vermigumus and biological products bitoxibacillin, bactofit, ecosil. The profit margin (depending on the variety) amounted to 5883-8065 USD/ha with a profitability level of 116.4-157.0%, which is respectively 523-1185 USD/ha and 21.3-34.3% more than when using traditional growing technology. Unlike the latter, the production of potatoes according to the principles of organic farming contributes to an increase in the dry matter content by an average of 0.1-0.7%, starch by 0.1-0.5%, vitamin C by 0.6-0.9 mg%, amino acids for the varieties Lilea and Ragneda - respectively by 8.13 g/kg (+11.9%) and6.56 g/kg (+9.4%), a decrease in nitrate content by 36.2-44.6 mg/kg, radionuclides - by 1.3 Bq/kg.

About the Author

Sergey Sokol
Minsk Regional Agricultural Experimental Station of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


References

1. Лещиловский, П. Органическое земледелие: история возникновения, основные принципы / П. Лещиловский, М. Онипко // Аграрная экономика. - 2009. - № 10. - С. 59-62.

2. Карпеня, Г. М. Экологическое земледелие - залог здоровой жизнедеятельности / Г. М. Карпеня // Наше сельское хозяйство. Агрономия. - 2012. - № 14 (49). - С. 86-94.

3. Скоропанова, Л. С. Развитие рынка органической продукции / Л. С. Скоропанова // Наше сельское хозяйство. - 2011. - № 9. - С. 72-75.

4. Жуков, А. Есть ли в Беларуси место для органического фермера? / А. Жуков // Белорусское сельское хозяйство. - 2013. - № 9. - С. 112-116.

5. Кочурко, В. И. Основы органического земледелия: практическое пособие / В. И. Кочурко, Е. Э. Абарова, В. Н. Зуев. - Минск: Донарит, 2013. - 176 с.

6. Концепция и перспективы развития биоорганического земледелия по производству здоровых экологически чистых продуктов питания в Республике Беларусь. Органическое сельское хозяйство Беларуси: перспективы развития: материалы междунар. науч.-практ. конф.; сост. Н. И. Поречина. - Минск: Донарит, 2012. - 104 с.

7. Практические рекомендации по ведению экологически чистого сельского хозяйства в Республике Беларусь; сост.: С. А. Тарасенко, А. В. Свиридов. - Минск-Гродно-Вилейка, 2006. - 298 с.

8. Рекомендации по ведению экологического (биологического) земледелия в Республике Беларусь / Ф. И. Привалов [и др.]. - Минск: Ин-т почвоведения и агрохимии, 2011. - 28 с.

9. Семенас, С. Э. Роль общественных организаций в развитии органического сельского хозяйства в Беларуси / С. Э. Семенас // Органическое сельское хозяйство Беларуси: перспективы развития: материалы междунар. науч.-практ. конф.; сост. Н. И. Поречина. - Минск: Донарит, 2012. - С. 71-73.

10. Петербургский, А. В. Практикум по агрономической химии / А. В. Петербургский. - М.: Колос, 1981. - 495 с.

11. Методика определения агрономической и экономической эффективности удобрений и прогнозирования урожая сельскохозяйственных культур / И. М. Богдевич [и др.]. - Минск: БелНИИПА, 1988. - 31 с.

12. Статистика предприятия агропромышленного комплекса; авт.-составители Г. В. Круглякова, И. И. Колесникова, Н. С. Сталович. - Гомель, 2005. - 166 с.

13. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов - М.: Колос, 1985. - 416 с.

14. Jabloński, K. Rola agrotechniki i mechanizacji w ekologicznej produkcji ziemniaków / K. Jabloński // Ziemniak polski. - 2014. - № 1. - P. 7-14.


Review

For citations:


Sokol S. Cost-effectiveness and quality of tubers in the cultivation of potatoes to obtain an organic food product. Agrarian Economics. 2019;(12):48-54. (In Russ.)

Views: 275


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)