Preview

Agrarian Economics

Advanced search

The theory of transnationalization of the food sector of the economy of the Republic of Belarus

Abstract

The main purpose of this scientific work is development of the theory of the transnationalization of the food sector of Belarus. The research of the theories of transnationalization of the economy was done, stages and features of the evolution of food multinational corporations were studied. The process of transnationalization of the economy in developed and developing countries was considered. Developed by the author theory of the transnationalization of the food supposes the choice of directions of internationalization of native agro-industrial complex, step by step process of implemention of transnationalization of enterprises, the development of the organizational structure of the corporate center of food TNCs, the correction of a life cycle of food TNCs which based in Belarus, the identification of the factors which determine the form and content of the process of transnationalization, determination and comparative analysis of basic organizational forms of transnationalization, the development of the concept of effective government management of the process of transnationalization.

About the Author

Viktor Sushko
Yanka Kupala Grodno State University
Belarus


References

1. Вафина, Н. Х. Транснационализация производства в свете теории самоорганизации экономических систем / Н. Х. Вафина. - М.: Издательство КГФИ, 2002. - С. 316.

2. Холленсен, С. Глобальный маркетинг / С. Холленсен. - Минск: Новое знание, 2004. - 832 с.

3. Портер, М. Международная конкуренция / М. Портер. - М.: Международные отношения, 1993. - 896 с.

4. World Investment Report 2009: Transnational Corporations, Agricultural Production and Development. - New York and Geneva: United Nations Conference on Trade and Development. - 281 р.

5. Мониторинг взаимных инвестиций в странах СНГ / Центр интеграционных исследований ЕАБР. - СПб.: ЕАБР, 2012. - С. 52.

6. Шохина Е. Продуктовая распродажа / Е. Шохина // Пищевая индустрия. - 2011. - № 1. - С. 10-11.

7. Максименко-Новохрост, Т. Экономическое развитие Китая: транснационализация и привлечение иностранных инвестиций / Т. Максименко-Новохрост // Земля Беларуси. - 2009. - № 4. - С. 21-28.

8. Ху Цзюнь Жун. Современнные тенденции экономической транснационализации Китайской Народной Республики / Ху Цзюнь Жун // Беларусь и мировые экономические процессы: сб. науч. ст.; редкол.: А. В. Да- нильченко [и др.]. - Минск: БГУ, 2011. - Вып. 8. - 195 с.

9. Гусаков, В. Базовые принципы развития агропромышленного комплекса Республики Беларусь / В. Гусаков, А. Шпак // АПК: экономика, управление. - 2013. - № 12. - С. 24-31.

10. Дадалко, С. ТНК: влияние на экономику стран с переходной экономикой в условиях глобализации / С. Дадалко, З. Козловская // Банкаўскi веснiк. - 2013. - № 2. - С. 33-40.

11. Сушко, В. Разработка брэндинговой стратегии проектируемой Белорусской глобальной продовольственной корпорации / В. Сушко // Аграрная экономика. - 2015. - № 7. - С. 9-20.

12. Сушко, В. И. Слияния и поглощения (М&А) как инструмент развития крупных продовольственных корпораций / В. И. Сушко // Вестник Гродненского государственного университета им. Янки Купалы. Сер. 5. - 2015. - № 2. - С. 6-14.

13. Сушко, В. Обоснование необходимости создания Белорусской глобальной продовольственной корпорации / В. Сушко // Аграрная экономика. - 2012. - № 12. - С. 7-12.

14. Сушко, В. И. Будущее за саморазвивающимися системами / В. И. Сушко // Директор. - 2009. - № 2. - С. 23-25.

15. Сушко, В. И. Исследование проблемы государственного и международного регулирования продовольственных ТНК на общем аграрном рынке СНГ и пути ее решения / В. И. Сушко // О состоянии и мерах по совершенствованию межвузовских связей в рамках ЕАЭС; сб. материалов «круглого стола», 11 февр. 2015 г. - М.: МЭСИ, 2015. - С. 78-86.


Review

For citations:


Sushko V. The theory of transnationalization of the food sector of the economy of the Republic of Belarus. Agrarian Economics. 2016;(1):2-24. (In Russ.)

Views: 234


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)