Preview

Agrarian Economics

Advanced search

Methods of estimation of competitiveness of meat production at the processing enterprises of agro industrial complex

Abstract

The operation of any enterprise in modern conditions is the competition where it is crucial to the competitiveness of the products. The article substantiates the criteria of competitiveness of meat products. The technique of estimation of competitiveness of production of the meat-processing enterprise is developed. The economic and mathematical model of the program of development of the processing enterprise allowing increasing efficiency of production on the basis of growth of competitiveness of production is offered.

About the Authors

Anatoly Sajganov
Institute of System Studies in the Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


Ivan Shafranski
Belarusian State Academy of Agriculture
Belarus


References

1. Быков, В. А. Управление конкурентоспособностью: учеб. пособие / В. А. Быков, Е. И. Комаров. - М.: РИОР - ИНФРА-М, 2013. - 276 с.

2. Головачев, А. С. Активизация инновационной деятельности предприятия в системе повышения конкурентоспособности и прибыли / А. С. Головачев // Экономика. Управление. Инновации. - 2017. - № 1-2. - С. 32-41.

3. Лифиц, И. М. Конкурентоспособность товаров и услуг: учебник для бакалавров / И. М. Лифиц. - 3-е изд., перераб. и доп. - М.: Юрайт, 2016. - 437 с.

4. Сайганов, А. С. Повышение конкурентоспособности молочной продукции на перерабатывающих предприятиях АПК Витебской области: монография / А. С. Сайганов, Н. А. Тригуб. - Горки: БГСХА, 2015. - 282 с.

5. Фатхутдинов, Р. А. Развитие конкурентных преимуществ объектов в конкурентоспособной экономике / Р. А. Фатхутдинов // Современная конкуренция - 2010. - № 3 (21). - С. 109-124.

6. Фатхутдинов, Р. А. Методы выполнения всеобщих функций управления конкурентоспособностью организации / Р. А. Фатхутдинов // Современная конкуренция - 2010. - № 5 (23). - С. 96-138.

7. Философова, Т. Г. Конкуренция и инновации / Т. Г. Философова // Лизинг. - 2013. - № 8. - С. 25-33.

8. Чепурной, И. П. Конкурентоспособность продовольственных товаров: учеб. пособие; 2-е изд., перераб. и доп. / И. П. Чепурной. - М.: Дашков и К, 2005. - 120 с.

9. Шафранский, И. Н. Тенденции формирования конкурентоспособности мясной продукции ОАО «Оршанский мясоконсервный комбинат» / И. Н. Шафранский // Проблемы экономики. - 2017. - № 25. - С. 201-218.


Review

For citations:


Sajganov A., Shafranski I. Methods of estimation of competitiveness of meat production at the processing enterprises of agro industrial complex. Agrarian Economics. 2018;(6):21-29. (In Russ.)

Views: 196


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)