Системный анализ мировой практики конкурентного функционирования предприятий пищевой промышленности
Аннотация
Список литературы
1. Annual report 2017 [Electronic resource] // Food Drink Europe. - Date of access: http://www.fooddrinkeurope.eu/up- loads/publications_documents/FoodDrinkEurope_AnnualReport_2017.pdf. - Date of access: 01.07.2017
2. Механизмы конкурентоспособного развития АПК Беларуси в условиях функционирования ЕЭП и ЕврАзЭС / В. Г. Гусаков [и др]. - Минск: Беларуская навука, 2014. - 277 с.
3. Научные основы сбалансированной агропромышленной стратегии Беларуси в Евразийском экономическом Союзе / В. Г. Гусаков [и др]. - Минск: Беларуская навука, 2015. - 239 с.
4. Пилипук, А. В. Институциональное пространство кластерной агропродовольственной системы Евразийского экономического союза: аспекты теории и практики / А. В. Пилипук, Е. В. Гусаков, Ф. И. Субоч // НАН Беларуси, Институт системных исследований в АПК НАН Беларуси. - Минск: Беларуская навука, 2016. - 265 с.
5. Пилипук, А. Механизм и модели конкурентного функционирования / А. Пилипук // Современная конкуренция - 2016. - № 3. - С. 119-143.
6. Гусаков, В. Г. Экономика питания: научная теория и практические рекомендации формирования эффективной национальной системы питания / В. Г. Гусаков, А. В. Пилипук // Пищевая промышленность: наука и технологии. - 2016. - № 4. - С. 3-12.
7. Пилипук, А. В. Концепция развития национальной отрасли технологий и продуктов здорового питания на основе кластерной организации / А. В. Пилипук // Продовольственная безопасность Республики Беларусь в современных условиях: материалы Первого Всебелорусского форума (Минск, 12 октября 2016 г.); под ред. В. Г. Гусакова, А. П. Шпака. - Минск: Институт системных исследований в АПК НАН Беларуси, 2016. - С. 243-249.
8. Global Food Industry. Global Food Markets [Electronic resource] // USDA. - Mode of access: https://www.ers.usda.gov/ topics/internationalmarketstrade/globalfoodmarkets/globalfoodindustry.aspx. - Date of access: 02.01.2017.
9. Behind the brands. Food justice and the “Big 10” food and beverage companies [Electronic resource] // Oxram Briefing Paper, 2013. - Date of access: https://www.oxfam.org/sites/www.oxfam.org/files/bp166behindthebrands260213en.pdf - Date of access: 02.01.2017.
10. Health Food Industry [Electronic resource] // Encyclopedia.com. - Mode of access: http://www.encyclopedia.com/history/dictionariesthesaurusespicturesandpressreleases/healthfoodindustry. - Date of access: 11.11.2016.
11. Access to Nutrition Index. Global Index 2016 [Electronic resource] // Access To Nutrition Index. - Date of access: https:// www.accesstonutrition.org/sites/2016.atnindex.org/files/atniglobalindex2016_2.pdf. - Date of access: 20.12.2016.
12. FoodProcessing Executive Summary Updated [Electronic resource] // PMMI. - Mode of access: http://www. pmmi.org/files/Research/ExecutiveSummaries/ FoodProcessing_ExecutiveSummary_UpdatedFeb2017.pdf?utm_ source=IndustryReports&utm_medium=ExecutiveSummary&utm_content=2017FOODPROCESS. - Mode of access: 07.03.2017.
13. The Future of Food_ What’s On Trend and What’s Out at the Industry’s Biggest Show [Electronic resource] // Robyn O’Brien. - Mode of access: https://robynobrien.com/futurefoodwhatstrendwhats/?mc_cid=610ee8ca8f&mc_eid=a15fa2d6a6. Date of access: 07.03.2017.
14. Label Insight Shopper Trends Survey [Electronic resource] // Labelinsight.com. - Date of access: https://www. labelinsight.com/hubfs/Downloadable%20Content/2017%20Shopper%20Confidence%20Survey%20Results%20Label%20 Insight.pdf?t=1491145023784. - Date of access: 03.04.2017
15. We are what we eat. Healthy eating trends around the world [Electronic resource] // Nielsen. - Mode of access: https:// www.nielsen.com/content/dam/nielsenglobal/eu/nielseninsights/pdfs/Nielsen%20Global%20Health%20and%20Wellness%20 Report%20%20January%202015.pdf - Date of access: 25.11.2016.
16. Use of the Term “Healthy” in the Labeling of Human Food Products: Guidance for Industry [Electronic resource] // U.S. Food and Drug Administration. - Mode of access: http://www.fda.gov/downloads/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/UCM521692.pdf. - Date of access: 25.11.2016.
17. Dietary guidelines for Americans 2015-2020 eighth edition [Electronic resource] // ODPHP. - Date of access: https:// health.gov/dietaryguidelines/2015/resources/20152020_Dietary_Guidelines.pdf. - Date of access: 25.11.2016.
18. Здоровое питание: план действий по разработке региональных программ в России [Электронный ресурс] // WHO Europe. - Режим доступа: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0005/120299/E73183R.pdf. - Дата доступа: 01.12.2016.
19. О мерах по профилактике заболеваний, обусловленных дефицитом микронутриентов, развитию производства пищевых продуктов функционального и специализированного назначения [Электронный ресурс]: постановление главного государственного санитарного врача Российской Федерации от 14 июня 2013 г. № 31 // Министерство юстиции Российской Федерации. - Режим доступа: http://24.rospotrebnadzor.ru/links/NormMetodObesp/PostanGGVRF/99947. - Дата доступа: 08.10.2014.
20. Fortune Global 500 companies [Electronic resource] // Fortune. - Mode of access: http://fortune.com/global500. - Date of access: 08.07.2017.
21. Равский, М. C. ВВП Беларуси в 2016м году [Электронный ресурс] / М. С. Равский // БДГ Деловая газета. - 2017. - Режим доступа: http://bdg.by/news/authors/vvpbelarusiv2016mgodu. - Дата доступа: 03.08.2017.
22. Behind the brands [Electronic resource] // Behind the brands. - Date of access: https://www.behindthebrands.org. - Date of access: 08.08.2017.
23. The 10 Most Innovative Companies In Food 2017 [Electronic resource] // Fast Company. - Date of access: https://www. fastcompany.com/3067884/the10mostinnovativecompaniesinfood2017. - Date of access: 08.08.2017.
24. World’s Most Admired Companies [Electronic resource] // Fortune. - Mode of access: http://fortune.com/worldsmostadmiredcompanies. - Date of access: 08.08.2017.
25. Nestlé highlights 15 goals for health and wellness Company also announces three longterm ambitions [Electronic resource] // Food business new. - Mode of access: http://www.foodbusinessnews.net/articles/news_home/Business_News/2017/03/Nestlе_highlights_15_ goals_for.aspx?ID=%7B682FA5D0773D4F7B90191C1950428CCF%7D&utm_source=Sailthru&utm_ medium=email&utm_campaign=Issue:%2020170315%20Food%20Dive%20Newsletter%20%5Bissue:9454%5D&utm_ term=Food%20Dive&cck=. - Date of access: 15.03.2017.
26. Heneghan, C. Will PepsiCo’s competitors make the same ambitious pledge to cut added sugar? [Electronic resource] / C. Heneghan // FoodDive. - Mode of access: http://www.fooddive.com/news/willPepsiCoscompetitorsmakethesameambitiouspledgetocutaddedsuga/428463. - Date of access: 24.09.2017.
27. Loria, K. Mars, Nestlé and other candy giants commit to cut calories in half of products by 2022 [Electronic resource] / K. Loria // FoodDive. - Mode of access: http://www.fooddive.com/news/marsnestleandothercandygiantscommittocutcaloriesinhalfofprodu/442879. - Date of access: 24.09.2017.
28. Koba, M. Why more food industry mergers are likely to come [Electronic resource] / M. Koba // CNBC. - Mode of access: http://www.cnbc.com/2014/06/03/mawhywerelikelytoseemorefoodindustrymergers.html. - Date of access: 07.05.2017.
29. A report summary from the Economic Research Service. LowIncome and LowSupermarketAccess Census Tracts, 2010-2015 [Electronic resource] / United States Department of Agriculture. - Date of access: https://www.ers.usda.gov/webdocs/ publications/82101/eib165.pdf?v=42752- Date of access: 08.04.2017.
30. Heneghan, C. FDA: Processed fruit and vegetables could be ‘added sugars’ on new label [Electronic resource] / C. Heneghan // Food Dive. - Mode of access: http://www.fooddive.com/news/fdaprocessedfruitandvegetablescouldbeaddedsugarsonnewlabel/433528. - Date of access: 08.08.2017.
31. Why We Exist [Electronic resource] // The Global Food Banking Network. - Mode of access: https://www.foodbanking.org/ whyweexist. - Date of access: 17.06.2017.
32. USDA Announces Support for Small Businesses Innovators [Electronic resource] // USDA. - Date of access: https://nifa. usda.gov/pressrelease/usdaannouncessupportsmallbusinessesinnovators. - Date of access: 17.06.2017.
33. Loria, K. Where in the world is this food from? Traceability initiatives let consumers know [Electronic resource] / K. Loria // Fortune. - Mode of access: http://www.fooddive.com/news/foodtraceabilitytransparencyinitiatives/438901/?mc_cid=c60e8a3753&mc_eid=a15fa2d6a6. - Date of access: 20.04.2017.
34. Кирдина, С. Г. Возрастающая отдача в современной экономической литературе: контент-анализ российских и зарубежных источников / С. Г. Кирдина, Т. Ю. Шаталова // Феномен возрастающей отдачи в экономике и политике: сб. ст.; под ред. С. Г. Кирдиной, В. И. Маевского. - СПб.: Алетейя, 2014. - С. 18-54.
35. The State of Green Business 2017 [Electronic resource] // GreenBiz. - Mode of access: http://info.greenbiz.com/ rs/211NJY165/images/State_of_Green_Business_2017_Report.pdf?mkt_tok=eyJpIjoiWlRNNFlXTm1ZelJrWkRBMyIsI- nQiOiJ0ZzNqWWVod2cxcmJkOTNlSVNOMnl1a0Z6U0g0V3hVb3AxZkVBQUxlOXZQNDFuQlZMcVNmQ1c1VngycnIwM- jQrUE13ZnBpQ0RpRVNuZkt4Uk9iOUZsY3V1RGNJRGFWUmVRNzRqb0lZdEhScEMwV1Z2bjZ6RUJJcldveUE2OTYrcCJ. Date of access: 09.03.2017.
36. food and health survey [Electronic resource] // The International Food Information Council (IFIC). - Date of access: http://www.foodinsight.org/sites/default/files/2017_Food_and_Health_Survey__Final_Reportrev.pdf. - Date of access: 12.06.2017.
37. A Competitive EU Food and Drink Industry 2017 Label Insight Shopper Trends Survey [Electronic resource] // Transparency Matters. - Date of access: https://www.labelinsight.com/hubfs/Downloadable%20Content/2017%20Shopper%20Confidence%20Survey%20Results%20Label%20Insight.pdf?t=1491145023784. - Date of access: 03.04.2017.
38. Пилипук, А. Развитие научной теории эффективной конкуренции / А. Пилипук // Современная конкуренция. - 2016. - № 2. - С. 46-76.
39. Национальные счета Республики Беларусь [Электронный ресурс] // Национальный статистический комитет Республики Беларусь. - Режим доступа: http://www.belstat.gov.by/ofitsialnayastatistika/publications/izdania/ public_compilation/index_4886. - Дата доступа: 03.08.2017.
Рецензия
Для цитирования:
Пилипук А. Системный анализ мировой практики конкурентного функционирования предприятий пищевой промышленности. Аграрная экономика. 2018;(2):28-38.
For citation:
Pilipuk A. System analysis of world practice of competitive functioning of food industry enterprises. Agrarian Economics. 2018;(2):28-38. (In Russ.)