Preview

Agrarian Economics

Advanced search

Scientific approaches to the formation of the clustering platform of the food system

Abstract

Based on the researches it is established that integrity of cluster institutional space makes direct impact on properties and qualities of the separate elements making food system. Their development becomes impossible or inefficient out of system, out of interaction with other its elements. Properties of grocery structures as complete food system are defined not only and not so much by summation of separate elements, how many properties of their structure, special backbone integration communications.

About the Authors

Andrei Pilipuk
Institute of System Studies in the Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


Egor Gusakov
Institute of System Studies in the Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


Fadej Suboch
Institute of System Studies in the Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


References

1. Концептуальные подходы по формированию интеграционного поля продовольственной конкурентоспособности в условиях функционирования Единого экономического пространства государств Таможенного союза / В.Г. Гусаков [и др.] // Весцi НАН Беларусi. Сер. агр. навук. - 2012. - № 4. - С. 2-20.

2. Механизмы конкурентоспособного развития АПК Беларуси в условиях функционирования ЕЭП и ЕврАзЭС / В.Г. Гусаков [и др.] - Минск: Беларус. навука, - 2014. - 277 с.

3. Таривердиев А. С. Научные подходы к исследованию специальных экономических зон / А. С. Таривердиев // Научное обозрение. Серия 1. Экономика и право. - 2011. - № 5. - С. 39-40.

4. Субоч, Ф. И. Кластерное институциональное пространство в продовольственной системе Евразийского экономического союза / Ф. И. Субоч // Пути повышения экономической эффективности развития агропромышленного комплекса Республики Беларусь: материалы научно-практ. конф. (Минск, 23 июня 2014 г.); под. ред. А. П. Шпака. - Минск: Институт системных исследований в АПК НАН Беларуси, 2014. - С. 76-79.

5. Механизмы устойчивого сбалансированного развития продуктовых структур в рамках кластерного институционального пространства продовольственной системы Евразийского экономического союза / В. Г. Гусаков [и др.] // Весцi НАН Беларусi. Сер. агр. навук. - 2015. - № 2. - С. 4-18.

6. Научные основы сбалансированной агропромышленной стратегии Беларуси в Евразийском экономическом союзе / В. Г. Гусаков [и др.] - Минск: Беларус. навука, - 2015. - 258 с.

7. Гусаков, Е. В. Научные основы и организационно-экономический механизм эффективного функционирования кооперативно-интеграционных объединений в АПК / Е.В. Гусаков. - Минск: Беларус. навука, - 2015. - 206 с.

8. Максимов, Ю.В. Кластеры и региональная промышленная политика / Ю. В. Максимов // Государственное регулирование экономики. Региональный аспект : материалы 5-й междунар. науч.-практ. конф.: в 2 т. - Н. Новгород : Изд-во ННГУ им. Н. И. Лобачевского, 2005. - Т. 2. - С. 166-169.


Review

For citations:


Pilipuk A., Gusakov E., Suboch F. Scientific approaches to the formation of the clustering platform of the food system. Agrarian Economics. 2017;(8):2-10. (In Russ.)

Views: 181


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)