Preview

Agrarian Economics

Advanced search

Competitive sustainability is the foundation for successful development of a food industry enterprise

https://doi.org/10.29235/1818-9806-2025-9-58-69

Abstract

Competitive stability determines the ability of an enterprise to maintain its efficiency, counteract threatening external and internal factors and produce products in demand. To achieve competitive stability of an economic entity, it is necessary to study and build a mechanism of legal regulation, social and personnel policy, scientific support, quality control, organization and management of production, marketing and market relations in relation to each specific food product.

About the Author

E. Lovkis
Scientific and Practical Center for Food Stuffs of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Lovkis Elena Zenonovna – Head of the Department for Conformity Assessment, Candidate of Economic Sciences

Minsk



References

1. Гусаков, В. Г. Конкурентоустойчивое развитие производства продуктов здорового питания в предприятиях пищевой промышленности Беларуси / В. Г. Гусаков, А. В. Пилипук; Нац. акад. наук Беларуси, Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси. – Минск: Беларус. навука, 2018. – 367 с.

2. Рекомендации по выявлению, оценке и реализации резервов повышения эффективности и конкурентоспособности производства / А. В. Пилипук, С. А. Кондратенко, А. В. Горбатовский [и др.] // Научные принципы регулирования развития АПК: предложения и механизмы реализации / В. Г. Гусаков, А. В. Пилипук, С. А. Кондратенко [и др.]; редкол.: В. Г. Гусаков (гл. ред.) [и др.]. – Минск: Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси, 2024. – Гл. 1, § 1.4. – С. 29–42.

3. Ловкис, З. В. Инновационная система национальной продовольственной конкурентоустойчивости: теория, методология и практика / З. В. Ловкис, Ф. И. Субоч, Е. З. Ловкис; Нац. акад. наук Беларуси, Науч.-практ. центр НАН Беларуси по продовольствию. – Минск: ИВЦ Минфина, 2021. – 384 с.

4. Ловкис, З. В. Стратегия повышения качества и безопасности пищевой продукции Республики Беларусь до 2030 года / З. В. Ловкис, Е. М. Моргунова, Е. З. Ловкис // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2017. – № 1. – С. 8–17.

5. Пилипук, А. В. Современные аспекты и механизмы обеспечения устойчивого стратегического развития отраслей пищевой и перерабатывающей промышленности в мире и в Республике Беларусь / А. В. Пилипук, С. А. Кондратенко // Белорусский экономический журнал. – 2020. – № 2. – С. 79–95. https://doi.org/10.46782/1818-4510-2020-2-79-95.

6. Мониторинг продовольственной безопасности – 2023: в контексте современных тенденций мирового рынка / В. Г. Гусаков, А. В. Пилипук, С. А. Кондратенко [и др.]; Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси. – Минск, 2024. – 259 с.

7. Ловкис, З. В. Научные основы технологической интеграции предприятий пищевой промышленности агропромышленного комплекса / З. В. Ловкис, Ф. И. Субоч, Е. З. Ловкис; Нац. акад. наук Беларуси, Науч.-практ. центр НАН Беларуси по продовольствию. – Минск: ИВЦ Минфина, 2020. – 383 с.

8. Ильина, И. Е. Конкурентоустойчивость хозяйствующих субъектов. Сферы исследований и разработок: сущность и основные элементы / И. Е. Ильина, Е. Н. Жарова, А. Е. Скворцов // Вектор науки Тольяттинского государственного университета. Серия: Экономика и управление. – 2016. – № 4. – С. 37–42.

9. Новые технологии и продукты питания / З. В. Ловкис, А. В. Мелещеня, К. И. Жакова [и др.]; под общ. ред. З. В. Ловкиса. – Минск: ИВЦ Минфина, 2025. – 272 с.

10. Ловкис, З. В. Детское питание: наука, технологии, продукты / З. В. Ловкис. – Минск: ИВЦ Минфина, 2023. – 356 с.

11. Handbook of Niche Marketing: principles and applications / edit.: Е. Dalgic. – New York; London; Oхford: Food Products Press, 2006. – 256 p.

12. Общий и специальный менеджмент: учебник / Р. А. Белоусов, Ю. С. Дульщиков, А. Л. Гапоненко, А. П. Панкрухин; под общ. ред. A. JI. Гапоненко, А. П. Панкрухина. – М.: РАГС, 2001. – 568 с.

13. Ансофф, И. Стратегическое управление / И. Ансофф. – М.: Экономика, 1989. – 519 с.

14. Ловкис, З. В. Международные и национальные аспекты обеспечения качества и безопасности пищевой продукции в Республике Беларусь / З. В. Ловкис, Е. М. Моргунова // Пищевые ингредиенты России 2019: сб. науч. тр. Междунар. науч.-практ. конф., Санкт-Петербург, 6–7 июня 2019 г. / Федер. науч. центр пищевых систем им. В. М. Горбатова РАН. – М., 2019. – С. 72–77.

15. Ловкис, З. В. Достижение продовольственной конкурентоустойчивости: метод. рекомендации / З. В. Ловкис, Е. З. Ловкис. – Минск: Науч.-практ. центр Нац. акад. наук Беларуси по продовольствию, 2021. – 84 с.


Review

For citations:


Lovkis E. Competitive sustainability is the foundation for successful development of a food industry enterprise. Agrarian Economics. 2025;1(9):58-69. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2025-9-58-69

Views: 13


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)