Directions for improving the quality of organization of specialized nutrition for children in the family and educational institutions
https://doi.org/10.29235/1818-9806-2025-7-51-62
Abstract
The article examines the priorities and directions of the state policy of the Republic of Belarus in the field of ensuring food security and nutrition quality, the achieved level of availability and quality of nutrition for families with children. The regulatory framework in terms of organizing specialized nutrition for children is analyzed. Directions for improvement are proposed, including: saturating the market with such domestic products with a sufficient assortment range to form a social basket; creating new products and pro duction within the framework of socially significant scientific and technical programs and projects, etc. The article presents the results of a survey conducted by the Belarusian Republican Public Association for Assistance to Children with Phenylketonuria on the topic of nutrition, taking into account this genetic disease.
Keywords
About the Authors
S. KondratenkoBelarus
Kondratenko Svetlana Alexandrovna – Deputy Director for Research, Doctor of Economic Sciences, Associate Professor
Minsk
Yu. Artyukh
Belarus
Artyukh Yuliya Anatolievna – Research Fellow Food Markets Sector
Minsk
References
1. Мониторинг продовольственной безопасности – 2023: в контексте современных тенденций мирового рынка / В. Г. Гусаков, А. В. Пилипук, С. А. Кондратенко [и др.]. – Минск: Инт систем. исслед. в АПК НАН Беларуси, 2024. – 259 с.
2. Стешиц О. В. Оценка достижения Целей устойчивого развития в контексте обеспечения продовольственной безопасности Республики Беларусь / О. В. Стешиц // Аграрная экономика. – 2024. – № 12. – С. 60–67. https://doi.org/10.29235/181898062024126067.
3. Стратегия и концепция работы ФАО в области питания // Продовольственная и сельскохозяйственная организация Объединенных Наций, 2015. – URL: http://www.fao.org/3/ai4185r.pdf (дата обращения: 27.05.2025).
4. Резолюция, принятая Генеральной Ассамблеей 25 сентября 2015 года. Преобразование нашего мира: Повестка дня в области устойчивого развития на период до 2030 года / Организация Объединенных Наций. – 2015. – URL: https://unctad.org/meetings/en/SessionalDocuments/ares70d1_ru.pdf (дата обращения: 12.05.2019).
5. Проект Национальной стратегии устойчивого развития Республики Беларусь на период до 2040 года. – URL: https://economy.gov.by/uploads/files/NSUR/proektNatsionalnojstrategiiustojchivogorazvitijanaperioddo2040goda.pdf (дата обращения: 10.11.2024).
6. Проект Концепции государственной политики в области здорового питания населения Республики Беларусь на период до 2030 года (с дополнениями и изменениями) / З. В. Ловкис, Е. З. Ловкис, А. В. Мелещеня, И. М. Почицкая // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2023. – Т. 16, № 2. – С. 8–14.
7. Мониторинг продовольственной безопасности – 2022 с учетом социальноэкономических факторов / В. Г. Гусаков, А. В. Пилипук, С. А. Кондратенко [и др.]. – Минск: Инт систем. исслед. в АПК НАН Беларуси, 2023. – 261 с.
8. Ловкис, З. В. Здоровое питание детей в Республике Беларусь: стратегия, качество, инновации / З. В. Ловкис, Е. М. Моргунова // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2021. – Т. 14, № 2. – С. 19–29. https://doi.org/10.47612/207347942021142(52)1929.
9. Тенденции и факторы развития пищевой промышленности в мире и в Беларуси / А. В. Пилипук, С. А. Кондратенко, В. А. Дурович [и др.] // Национальная агропродовольственная система Рес публики Беларусь: методология и практика конкурентоустойчивого развития / В. Г. Гусаков, А. В. Пилипук, С. А. Кондратенко [и др.]; под общ. ред. В. Г. Гусакова. – Минск: Инт систем. исслед. в АПК НАН Беларуси, 2021. – Гл. 1, § 1.5. – С. 58–79.
10. Кондратенко, С. А. Перспективы обеспечения продовольственной безопасности Рес пуб лики Беларусь в контексте экономической доступности рациона питания высокого каче ства / С. А. Кондратенко // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2015. – № 4. – С. 26–33.
Review
For citations:
Kondratenko S., Artyukh Yu. Directions for improving the quality of organization of specialized nutrition for children in the family and educational institutions. Agrarian Economics. 2025;(7):51-62. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2025-7-51-62