Preview

Agrarian Economics

Advanced search

Methodology for assessing the efficiency of technological processes in the dairy industry

https://doi.org/10.29235/1818-9806-2025-6-70-77

Abstract

It has been established that the traditional methodology for assessing the efficiency of technological processes in the dairy industry involves quantitative measurement of consumed and normative values of technical and cost indicators of resource use (milk, components, labour, electricity, etc.) for food production.

The necessity to develop a methodology for assessing the efficiency of technological processes in the dairy industry on the basis of quantitative measurement of normatively consumed and actually consumed resources in order to take into account the use of declared capacities of processing organizations was substantiated.

About the Authors

G. Gusakov
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Gusakov Gordei Vladimirovich – Director, Candidate of Economic Sciences, Associate Pro­fessor

Minsk



V. Zhudro
Institute of Meat and Dairy Industry
Belarus

Zhudro Vladimir Mikhailovich – Chief Engi­neer, Candidate of Economic Sciences

Minsk



References

1. Основные тренды молочного рынка Беларуси // ibMedia. – URL: https://ibmedia.by/news/osnovnye­trendy­molochnogo­rynka (дата обращения: 30.04.2025).

2. Технологические рекомендации по организации производства молока на новых и реконструированных молочнотоварных фермах / Н. А. Попков, В. Н. Тимошенко, А. Ф. Трофимов [и др.]; Нац. акад. наук Беларуси, Науч.­практ. центр Нац. акад. наук Беларуси по животноводству. – Жодино, 2018. – 138 с.

3. Технологические расчеты молочной отрасли: учеб. пособие / В. Н. Храмова, О. П. Серова, Е. А. Селезнева, А. А. Короткова. – Волгоград: ИУНЛ ВолгГТУ, 2011. – 48 с.

4. Ландырь, А. Молочный рынок в Беларуси, в России и в мире: тренды 2024 года / А. Ландырь // ibMedia. – URL: https://ibmedia.by/business/issledovaniye/molochnyj­rynok­v­belarusi­v­rossii­i­v­mire­trendy­2024­goda (дата обращения: 30.04.2025).

5. Турлий, С. И. Современные тенденции развития мирового рынка молока и молочной продукции / С. И. Турлий // Вестник Адыгейского государственного университета. Серия «Экономика». – 2020. – № 2. – С. 62–70.

6. Гусаков, Г. Институциональное обоснование инновационной привлекательности предприятий молочной промышленности / Г. Гусаков, Е. Шегидевич, В. Жудро // Аграрная эконо­ мика. – 2023. – № 11. – С. 49–56. https://doi.org/10.29235/1818­9806­2023­11­49­56.

7. Эконометрическое исследование инновационно­активной деятельности молочных компаний / Г. В. Гусаков, В. М. Жудро, Т. П. Шакель, Л. Т. Ёнчик // Актуальные вопросы переработки мясного и молочного сырья: сб. науч. тр. / Ин­т мясо­молоч. пром­сти; редкол.: Г. В. Гусаков (гл. ред.) [и др.]. – Минск, 2023. – Вып. 17. – С. 9–24.

8. Гусаков, Г. Цифровизация национальной экономики как драйвер виртуализации коммуникаций стейкхолдеров рынка молочной продукции / Г. Гусаков, Е. Шегидевич, В. Жудро // Аграрная экономика. – 2024. – № 6. – С. 49–60. https://doi.org/10.29235/1818­9806­2024­6­49­60.

9. Жудро, М. К. Экономика предприятия / М. К. Жудро, Н. В. Жудро, В. М. Жудро. – Минск: Бестпринт, 2021. – 427 с.

10. Разработка актуализированных коэффициентов пересчета молочной продукции в основной вид сельскохозяйственной продукции: отчет о НИР (заключ.) / Вологод. гос. молочнохоз. акад. им. Н. В. Верещагина; рук. Г. Н. Забегалова; исполн.: А. Л. Новокшанова, В. И. Баронов. – Вологда­Молочное, 2020. – https://apknet.ru/koefficientov­perescheta­molochnoj­produkcii. – № НИОКТР: АААА­А20­120021290055­9.

11. Жудро, В. М. Методологические аспекты конструирования экотроники в мясо­молочном бизнесе / В. М. Жудро, Т. П. Шакель, Л. Т. Ёнчик // Цифровизация процессов управления: стартовые условия и приоритеты: сб. материалов междунар. науч.­практ. конф., Курск, 21–22 апр. 2022 г. / Кур. гос. ун­т; отв. ред. С. А. Гальченко [и др.] – Курск, 2022. – С. 85–91.

12. Технология молока и молочных продуктов / О. К. Гогаев, З. А. Караева, Т. А. Кадиева, Д. Г. Моргоева. – СПб.: Лань, 2024. – 208 с.


Review

For citations:


Gusakov G., Zhudro V. Methodology for assessing the efficiency of technological processes in the dairy industry. Agrarian Economics. 2025;(6):70­-77. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2025-6-70-77

Views: 14


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)