Main directions of integration of science and production in the food industry
https://doi.org/10.29235/1818-9806-2025-6-58-69
Abstract
The experience and results of functioning of the cluster “Republican center of healthy food technologies” are presented. The main achievements of scientific research in the field of food industry obtained through the integration of science, business, government and education are reflected.
About the Authors
A. MeliаshcheniaBelarus
Meliаshchenia Aliaksei Viktorovich – General Director, Candidate of Economic Sciences, Аssociate Professor
Minsk
N. Komarova
Belarus
Komarova Natalia Viktorovna – Deputy Ge- neral Director of Scientific and Standardization, Candidate of Technical Sciences, Аssociate Professor
Minsk
D. Zaichenko
Belarus
Zaichenko Dmitry Viktorovich – Deputy Ge- neral Director of Scientific and Innovation Work, Сandidate of Technical Sciences, Аssociate Professor
Minsk
References
1. Конкурентоспособность экономических систем в контексте сетизации социально-экономического пространства: теория, методология, практика: монография / Г. А. Яшева, В. В. Богатырева, Ю. Ш. Салахова [и др.]; под ред. Г. А. Яшевой. – Витебск: ВГТУ, 2018. – 304 с.
2. Об утверждении Концепции формирования и развития инновационно-промышленных кластеров в Республике Беларусь и мероприятий по ее реализации: постановление Совета Министров Респ. Беларусь от 16 янв. 2014 г. № 27 // Национальный правовой Интернет-портал Республики Беларусь. – URL: https://pravo.by/document/?guid=12551&p0=C21400027 (дата обращения: 30.04.2025).
3. Жакова, К. И. Исследование влияния рецептурного состава на показатели окислительной устойчивости эмульсионных продуктов прямого типа / К. И. Жакова, А. В. Пчельникова, В. Н. Бабодей // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2024. – Т. 17, № 3. – С. 41–48.
4. Вислоухова, С. Н. Научное обоснование состава и технологии сырцовых пряников без добавления сахара на основе полиолов нового поколения / С. Н. Вислоухова, С. Е. Томашевич, К. И. Жакова // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2024. – Т. 17, № 2. – С. 23–37.
5. Mechanism of hydrocolloids effect on buckwheat starch gels from interaction and structural perspectives: A comparative study / Weiwei Hu, Junchao Gu, Kai Yang [et al.] // International Journal of Biological Macromolecules. – 2025. – Vol. 284, p. 1. – Р. 2–13. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.137886.
6. Разработка новых технологий и ассортимента продукции для детского и специализированного питания / Д. А. Зайченко, Л. В. Евтушевская, Ю. С. Усеня, М. Ю. Уложинова // Фестиваль науки Сочинского государственного университета: материалы междунар. науч.-практ. конф., Сочи, 22–28 апр. 2024 г. / под общ. ред. И. В. Гайдамашко. – Сочи: РИЦ ФГБОУ ВЩ «СГУ», 2024. – С. 110–114.
Review
For citations:
Meliаshchenia A., Komarova N., Zaichenko D. Main directions of integration of science and production in the food industry. Agrarian Economics. 2025;(6):58-69. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2025-6-58-69