Preview

Agrarian Economics

Advanced search

Promising directions for the development of grain processing in Belarus

https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-10-75-83

Abstract

Promising directions for the development of grain processing enterprises, whose products are strategic goods and long-term storage, are considered. The current state of grain processing has been studied, the main measures for increasing its volumes and obtaining high-quality and competitive products have been identified.

About the Authors

V. Shvaratsky
Institute of System Researches in the Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Shvaratsky Valery V. – Researcher of the Sector of Economy of Industries

Minsk



V. Durovich
Institute of System Researches in the Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Durovich Valentina A. – Researcher of the Sector of Economy of Industries

Minsk



V. Pobedinskiy
Institute of System Researches in the Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Pobedinskiy Vadim P. – Applicant for the Degree of Candidate of Economic Sciences

Minsk



References

1. Промышленность Республики Беларусь: стат. буклет / редкол.: И. В. Медведева [и др.]. – Минск, 2022. – 44 с.

2. Агропромышленный комплекс. Перерабатывающая промышленность / сост.: А. Б. Шульга, Н. Г. Горбатенко, В. О. Горбач; редкол.: В. В. Пустошило, А. М. Червяковский. – Вып. 22. – Минск: Колоград, 2022. – 152 с.

3. Бычек, И. И. Эффективное функционирование зерновой отрасли как залог обеспечения продовольственной безопасности Республики Беларусь / И. И. Бычек, В. И. Калюк // Синергия. – 2017. – № 2. – C. 82–88.

4. Гольдштейн, В. Г. Перспективы глубокой переработки зерна пшеницы / В. Г. Гольдштейн, Д. С. Куликов, С. А. Страхова // Пищевая пром-сть. – 2018. – № 7. – С. 14–19.

5. БНБК [Электронный ресурс]. – Режим доступа: https://bnbc.by. – Дата доступа: 16.08.2024.

6. Гусаков, В. Г. Кооперативно-интеграционные отношения в аграрном секторе экономики: монография / В. Г. Гусаков, М. И. Запольский. – Минск: Беларус. навука, 2010. – 295 с.

7. Шпак, А. П. Повышение конкурентоспособности зернопродуктового подкомплекса Беларуси / А. П. Шпак, А. В. Пилипук, В. В. Талайко. – Минск: Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси, 2013. – 167 с.

8. Переработка зерна и визуальный мерчендайзинг: новые специальности белорусских ССУЗов [Электронный ресурс] / 1prof.by. – Режим доступа: https://1prof.by/news/v-strane/pererabotkazerna-i-vizualnyj-merche. – Дата доступа: 16.08.2024.

9. Казакевич, П. Концептуальные основы развития цифрового сельского хозяйства / П. Казакевич, А. Пилипук, А. Такун // Наука и инновации. – 2022. – № 6. – С. 10–15. https://doi.org/10.29235/1818-9857-2022-6-10-15.

10. A vision for the European industry until 2030: Final report of the Industry 2030 high level industrial roundtable [Electronic resource] / Publications Office of European Union. – Mode of access: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/339d0a1b-bcab-11e9-9d01-01aa75ed71a1. – Date of access: 16.08.2024.

11. Пилипук, А. В. Современные аспекты и механизмы обеспечения устойчивого стратегического развития отраслей пищевой и перерабатывающей промышленности в мире и в Республике Беларусь / А. В. Пилипук, С. А. Кондратенко // Белорус. экон. журн. – 2020. – № 2. – С. 79–95. https://doi.org/10.46782/1818-4510-2020-2-79-95.


Review

For citations:


Shvaratsky V., Durovich V., Pobedinskiy V. Promising directions for the development of grain processing in Belarus. Agrarian Economics. 2024;(10):75-83. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-10-75-83

Views: 70


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)