Preview

Agrarian Economics

Advanced search

Methodology for comparative evaluation of high-protein feed for farm animals and poultry

https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-9-69-78

Abstract

The peculiarity of the proposed methodology is the inclusion in the evaluation criteria of indicators that characterise the biological value of protein (content of protein convertible into animal products, non-degradable protein) and its cost. Approbation of the methodology made it possible to build a rating of the most preferable forages for each type of farm animals and poultry both from the position of satisfying their physiological needs in nutrients and taking into account the need to reduce production costs.

About the Author

O. Lyovkina
Belarusian State Agricultural Academy
Belarus

Lyovkina Olga Vladimirovna – Associate Professor of the Marketing Department, Candidate of Economic Sciences

Gorki



References

1. Лёвкина, О. В. Организационно-методическое обеспечение эффективного производства и переработки сои в Республике Беларусь: дис. ... канд. экон. наук: 08.00.05 / О. В. Лёвкина. – Горки, 2022. – 238 л.

2. Кукреш, Л. В. Оценка белка зернобобовых культур по аминокислотному составу / Л. В. Кукреш, И. В. Рышкель // Изв. Нац. акад. наук Беларуси. Сер. аграр. наук. – 2008. – № 1. – С. 36–40.

3. Зверев, С. Оценка качества белка бобовых культур / С. Зверев, М. Никитина // Комбикорма. – 2017. – № 4. – С. 37–41.

4. Рядчиков, В. Идеальный белок в рационах свиней и птицы / В. Рядчиков, М. Омаров, С. Полежаев // Животноводство России. – 2010. – № 2. – С. 49–51.

5. Разумовский, Н. П. Протеин для коров / Н. П. Разумовский // Наше сел. хоз-во. – 2019. – № 10. – С. 30–34.

6. Лапотко, А. Доступный белок для дойных коров / А. Лапотко // Белорус. сел. хоз-во. – 2015. – № 11. – С. 41–45.

7. Лёвкина, О. В. Оценка конкурентоспособности соевого шрота при использовании его в рационах различных видов сельскохозяйственных животных и птицы / О. В. Лёвкина // Вестн. Белорус. гос. с.-х. акад. – 2019. – № 1. – С. 28–33.

8. Классификатор сырья и продукции комбикормового производства Министерства сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь / М-во сел. хоз-ва и продовольствия Респ. Беларусь, Департамент по хлебопродуктам. – Минск, 2006. – 159 с.

9. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных: справ. пособие / под ред. А. П. Калашникова [и др.]. – 3-е изд., перераб. и доп. – М., 2003. – 456 с.


Review

For citations:


Lyovkina O. Methodology for comparative evaluation of high-protein feed for farm animals and poultry. Agrarian Economics. 2024;(9):69-78. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-9-69-78

Views: 64


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)