Развитие стратегии регулирования качества и безопасности пищевой и сельскохозяйственной продукции в ЕС
https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-5-58-68
Аннотация
Выявлены особенности и тенденции формирования современной системы регулирования качества и безопасности пищевой и сельскохозяйственной продукции в ЕС. Определены ключевые этапы ее развития и основные стратегические документы в данной области, проанализированы эволюция целей и методы реализации европейской политики регулирования качества и безопасности агропродовольственной продукции.
Об авторах
П. РасторгуевБеларусь
Расторгуев Петр Владиславович – заместитель директора по научной и инновационной работе, кандидат экономических наук, доцент
Минск
И. Почтовая
Беларусь
Почтовая Ирина Григорьевна – заведующая сектором качества, кандидат экономических наук, доцент
Минск
Список литературы
1. The general principles of food law in the European Union / Commission Green Paper [Electronic resource] // EUR-Lex. – Mode of access: https://eur-Lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:1997:0176:FIN:EN:PDF. – Date of access: 15.04.2024.
2. Green Paper on agricultural product quality [Electronic resource] // EUR-Lex. – Mode of access: https://eur-Lex.europa.eu/EN/legal-content/summary/green-paper-on-agricultural-product-quality. html. – Date of access: 15.04.2024.
3. European Commission [Electronic resource]. – Mode of access: https://commission.europa.eu. – Date of access: 16.04.2024.
4. Safe food for all European consumers: The farm to table principle. 50 years Common Agricultural Policy [Electronic resource] / D. Huygens [et al.] // ResearchGate. – Mode of access: https://www.researchgate.net/publication/236669406_Safe_food_for_all_European_consumers_The_farm_to_table_principle_50_years_Common_Agricultural_Policy. – Date of access: 17.04.2024.
5. White Paper on food safety [Electronic resource] // EUR-Lex. – Mode of access: https://eur-Lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=ceLex%3A51999DC0719. – Date of access: 15.04.2024.
6. Regulation (EC) № 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety [Electronic resource] // EUR-Lex. – Mode of access: https://eur-Lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=ceLex%3A32002R0178. – Date of access: 15.04.2024.
7. Расторгуев, П. В. Тенденции развития системы регулирования качества и безопасности агропродовольственной продукции в Европейском союзе / П. В. Расторгуев, И. Г. Почтовая // Совершенствование организационно-экономических механизмов управления в АПК: вопросы теории и методологии / В. Г. Гусаков [и др.]; под ред. В. Г. Гусакова. – Минск: Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси, 2023. – С. 15–23.
8. Regulation (EC) № 852/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on the hygiene of foodstuffs [Electronic resource] // EUR-Lex. – Mode of access: https://eur-Lex.europa.eu/search.html?scope=EURLEX&text=852%2F2004&lang=en&type=quick&qid=1666798475400. – Date of access: 15.04.2024.
9. Regulation (EC) № 853/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 laying down specific hygiene rules for food of animal origin [Electronic resource] // EUR-Lex. – Mode of access: https://eur-Lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32004R0853&qid=1666798506362. – Date of access: 16.04.2024.
10. Regulation (EC) № 854/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 laying down specific rules for the organisation of official controls on products of animal origin intended for human consumption [Electronic resource] // EUR-Lex. – Mode of access: https://eur-Lex.europa.eu/ legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32004R0854R%2803%29&qid=1666798534439. – Date of access: 15.04.2024.
11. An enhanced EU policy to help better communicate the quality of food products [Electronic resource] // European Commission. – Mode of access: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_10_1692. – Date of access: 15.04.2024.
12. Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions: A Farm to Fork Strategy for a fair, healthy and environmentally-friendly food system [Electronic resource] // EUR-Lex. – Mode of access: https://eur-Lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52020DC0381. – Date of access: 16.04.2024.
13. Farm to Fork targets – Progress [Electronic resource] // European Commission. – Mode of access: https://food.ec.europa.eu/plants/pesticides/sustainable-use-pesticides/farm-fork-targets-progress_ en. – Date of access: 15.04.2024.
14. Commission Delegated Regulation (EU) № 2019/625 of 4 March 2019 supplementing Regulation (EU) 2017/625 of the European Parliament and of the Council with regard to requirements for the entry into the Union of consignments of certain animals and goods intended for human consumption [Electronic resource] // EUR-Lex. – Mode of access: https://eur-Lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32019R0625&qid=1666791959811. – Date of access: 16.04.2024.
Рецензия
Для цитирования:
Расторгуев П., Почтовая И. Развитие стратегии регулирования качества и безопасности пищевой и сельскохозяйственной продукции в ЕС. Аграрная экономика. 2024;(5):58-68. https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-5-58-68
For citation:
Rastorgouev P., Pochtovaya I. Development of quality and safety regulation strategy for food and agricultural products in the EU. Agrarian Economics. 2024;(5):58-68. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2024-5-58-68