Preview

Agrarian Economics

Advanced search

The dynamics of dairy farming development in Belarus

https://doi.org/10.29235/1818-9806-2021-11-71-77

Abstract

The authors analyze the dynamics of the Belarusian dairy sector development within a period from 2016 to 2020 being one of the major internal and external market suppliers of milk and dairy products. Since 2011, per capita growth has reached 141 kg. Export opportunities are expanding as well. It is noted that provision of milk in this period has been stable, with the gross production reaching 7765 thousand tons of milk by 2020, or 828 kg per capita. With its share of 38,8 to 43,8% in 2016–2020, milk and dairy products were playing a leading role in the agricultural produce export ratio. The number of dairy cattle in the republic amounts to 1485 heads, as of 1st January 2021. National dairy facilities and milk industry capacities in general are being gradually renovated and subjected to technological improvements, which helps with increasing the output ration of the “extra” class milk. The industry’s needs in highly productive dairy cattle and pedigree livestock for export are well secured on account of 32 cattle breeding farms and 6 genetic selection centers. Dairy industry was given specific targets set out in the five-year program for a 2016–2020 period. During the National Programme implementation with regards to the dairy sector development, the goals set by the programme have been achieved by 90,4%.

About the Author

A. Karpenko
Institute of Radiobiology of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Karpenko Alexej Fedorovich – Leading Researcher, Doctor of Agricultural Sciences, Associate Professor

Gomel



References

1. Гусаков, В. Как обеспечить устойчивость, конкурентность и эффективность национального АПК / В. Гусаков // Аграр. экономика. – 2020. – № 2. – С. 3–11.

2. Аналитическая записка о выполнении Государственной программы развития аграрного бизнеса в Республике Беларусь на 2016–2020 годы за 2019 год [Электронный ресурс] // Министерство сельского хозяйства и продовольствия Республики Беларусь. – Режим доступа: http://www.mshp.gov.by/programms/ca5bed93374821f3.html. – Дата доступа: 03.09.2021.

3. Организационно-технологические требования при производстве молока на молочных комплексах промышленного типа: респ. регламент / И. Брыло [и др.]. – Минск, 2014. – 105 с.

4. Сельское хозяйство Республики Беларусь: Статистические сборники 2017–2021 [Электронный ресурс] // Национальный статистический комитет Республики Беларусь. – Режим доступа: belstat.gov.by. – Дата доступа: 03.09.2021.

5. Нормативные показатели производственно-экономической деятельности для обеспечения конкурентоспособности сельского хозяйства / В. Гусаков [и др.] // Аграр. экономика. – 2007. – № 10. – С. 12–13.

6. Справочник нормативов трудовых и материальных затрат для ведения сельскохозяйственного производства / Нац. акад. наук Беларуси; Ин-т экономики – Центр аграр. экономики; под ред. В. Г. Гусакова; сост. Я. Н. Бречко, М. Е. Суманов. – Минск: Белорус. наука, 2006. – С. 561–562.

7. Справочник по качеству продуктов животноводства / А. Мысик [и др.]. – М.: Агропромиздат, 1985. – С. 5.

8. Карпенко, А. Потребности населения Беларуси в энергии и продуктах животного происхождения / А. Карпенко, Е. Дубежинский // Животноводство и ветеринар. медицина. – 2014. – № 4 (15). – С. 25–29.

9. Карпенко, А. Динамика производства и потребления населением продуктов животного происхождения и пищевой энергии в Беларуси / А. Карпенко // Животноводство и ветеринар. медицина. – 2018. – № 3 (30). – С. 17–21.


Review

For citations:


Karpenko A. The dynamics of dairy farming development in Belarus. Agrarian Economics. 2021;1(11):71-77. (In Russ.) https://doi.org/10.29235/1818-9806-2021-11-71-77

Views: 529


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)