The methodological approaches to assessing the competitiveness of the agri-food sector
Abstract
In the article the existing methods of assessing competitiveness on the example of the agri-food sector are analyzed. The shortcomings of existing methods are identified. The methodology for assessing competitiveness based on calculating the total factor productivity has been substantiated. The developed methodology was used to calculate the competitiveness of agriculture of the Republic of Belarus in the market of the Russian Federation.
About the Author
A. FiliptsovBelarus
Filiptsov Andrej Mikhailovich – Professor of the Department of Economic Theory, Doctor of Economics, Associate Professor
Minsk,
References
1. The Global Competitiveness Report 2016–2017. – Geneva: World Economic Forum, 2017. – 400 p.
2. World Competitiveness Yearbook [Electronic resource] / IMD. – 2011. – Режим доступа: http://www.imd.org/research/publications/wcy/index.cfm. – Дата доступа: 01.02.2021.
3. Competitiveness at a crossroads / M. E. Porter, J. W. Rivkin, R. S. Kanter / Findings of Harvard Business School’s 2012 Survey on U.S. Competitiveness. – 2013. – February. – 28 p.
4. Портер, М. Международная конкуренция: конкурентные преимущества стран / М. Портер. – М.: Альпина Пабл., 2016. – 947 с.
5. Праневич, А. А. Глобальная конкурентоспособность стран – членов Таможенного союза: новые проблемы или возможности? / А. А. Праневич // Науч. тр. Белорус. гос. экон. ун-та. – Минск: БГЭУ, 2013. – С. 304–309.
6. Гусаков, В. Как обеспечить устойчивость, конкурентность и эффективность национального АПК / В. Гусаков // Аграрная экономика. – 2020. – № 2. – С. 3–11.
7. Филипцов, А. М. Отраслевая политика: монография / А. М. Филипцов. – Минск: Мисанта, 2018. – 280 с.
8. Бубен, С. Конкурентоспособность сельскохозяйственной продукции и продукции пищевой промышленности, производимых в государствах – членах Евразийского экономического союза / С. Бубен, К. Сарсенбеков // Аграрная экономика. – 2020. – № 1. – С. 3–10.
9. Чеплянский, А. В. Анализ внешней торговли продукцией АПК / А. В. Чеплянский // Научные стремления. – 2013. – № 1. – С. 67–69.
10. Методика осуществления Евразийской экономической комиссией ценового мониторинга и анализа конкурентоспособности сельскохозяйственной продукции и продукции пищевой промышленности, производимой в государствах – членах Евразийского экономического союза [Электронный ресурс]: распоряжение Коллегии Евразийской экономической комиссии, 20 июня 2017 г., № 67 // Евразийская экономическая комиссия. – Режим доступа: https://docs.eaeunion.org/docs/ru-ru/01414159/clco_22062017_67. – Дата доступа: 01.02.2021.
11. Анализ конкурентоспособности сельскохозяйственной продукции и продукции пищевой промышленности, производимой в государствах – членах Евразийского экономического союза, за 2017 год [Электронный ресурс] // Евразийская экономическая комиссия. – Режим доступа: http://www.eurasiancommission.org/ru/act/prom_i_agroprom/dep_agroprom/sensitive_products/Documents. – Дата доступа: 01.02.2021.
Review
For citations:
Filiptsov A. The methodological approaches to assessing the competitiveness of the agri-food sector. Agrarian Economics. 2021;(4):60-68. (In Russ.)