Preview

Agrarian Economics

Advanced search

System-structural assessment of the current state of export of food industry enterprises of the Republic of Belarus

Abstract

The key agricultural branches (dairy and meat) are identified, which in 2012-2016. were engaged in the sale of products in foreign markets. Approved the methodology developed by the author of the rating analysis of export-oriented enterprises of meat processing and dairy processing industry.

About the Author

Ivan Kolesnev
Institute of System Studies in the Agroindustrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus


References

1. Методические рекомендации по повышению конкурентоспособности предприятий перерабатывающей промышленности аПк Беларуси в условиях функционирования еаЭс: отчет о ниР (заключ.) / ин-т системных исследований в аПк нан Беларуси; рук. а. П. шпак. - минск, 2015. - 162 с. - № гР 20141659.

2. Рекомендации по диверсификации производства предприятий перерабатывающей промышленности аПк / и. в. колеснёв [и др.] // научные принципы регулирования развития аПк: предложения и механизмы реализации; редкол.: в. г. гусаков [и др.]. - минск: институт системных исследований в аПк нан Беларуси, 2017. - с. 29-44.

3. Разработать рекомендации по диверсификации производства предприятий перерабатывающей промышленности аПк: отчет о ниР (заключ.) / ин-т системных исследований в аПк нан Беларуси; рук. м. и. запольский. - минск, 2016. - 127 с. - № гР 20163616.

4. Пилипук а. в. количественный анализ сравнительных преимуществ экспорта пищевой промышленности Республики Беларусь / а. в. Пилипук, и. в. колеснёв // Экономические вопросы развития сельского хозяйства Беларуси: сб. ст. / ин-т системных исследований в аПк нан Беларуси; редкол.: в. г. гусаков (гл. ред.) [и др.]. - минск, 2015. - вып. 43. - с. 125-129.

5. Пилипук а. в. конкурентоспособность экспорта продукции пищевой промышленности Беларуси / а. в. Пилипук, и. в. колеснёв // Проблемы устойчивого развития сельского хозяйства европы: материалы общего научного исследования / научный ин-т экономики и рынка западно-поморского технологического университета; под ред. Б. мицкевича. - Щецин, 2015. - с. 93-97.

6. Колеснёв, и. Экспортная специализация как составляющая стратегии предприятий пищевой промышленности / и. колеснёв // аграрная экономика. - 2016. - № 6. - с. 9-23.

7. Balassa, B. Trade liberalization and «revealed» comparative advantage / B. Balassa // The Manchester school of economic and social studies. - 1965. - Vol. 33. - P. 92-123.

8. Внешняя торговля Республики Беларусь: стат. сб. / нац. стат. комитет Респ. Беларусь. - минск, 2017. - 389 с.

9. WTO Statistics Database [Electronic resource]. - Mode of access: http://stat.wto.org/StatisticalProgram/WSDBStatProgramHome.aspx?Language=E. - Date of access: 09.11.2017.


Review

For citations:


Kolesnev I. System-structural assessment of the current state of export of food industry enterprises of the Republic of Belarus. Agrarian Economics. 2018;(5):12-21. (In Russ.)

Views: 256


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1818-9806 (Print)